Črna kronika

Janko Jamnik: Zadnje slovo

M. R.
24. 12. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Včeraj so na pokopališču Resje v Grosupljem v prerani grob položili umorjenega direktorja nacionalnega Kemijskega inštituta, 50-letnega Janka Jamnika.

STA, KMA

STA / KMA

Jamnika je na zadnjo pot pospremilo kakih 400 ljudi, med njimi več znanih Slovencev, Gregor Golobič, Jure Zupan, Draško Veselinovič, Dejan Kontrec, Angelca Likovič ...

Kot smo že poročali, je policija v začetku tedna potrdila, da je v zvezi z nasilno smrtjo Jamnika za čas zbiranja obvestil pridržala enega osumljenca, kakšna naj bi bila njegova vloga, pa za zdaj zaradi interesa preiskave še ne želijo razkriti.

Pridržan naj bi bil 58-letni M. N, neuradno naj bi šlo za Milka Noviča., ki je leta 2009 na inštitutu prejel izredno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Mediji so takrat poročali, da tudi zato, ker ni prevzel laboratorijske aparature, ki jo je naročil, in ker je odstopil od projekta, ki bi ga moral izpeljati za vojsko. Pozneje se je njegovo ime pojavljalo v medijih zaradi številnih tožb, ki jih je brez uspeha vlagal zoper inštitut. Možakar naj bi se sicer v zadnjem času na Krasu ukvarjal z gojenjem sivke in njeno prodajo, jeseni pa je na listi SDS neuspešno kandidiral za župana Sežane (prejel je dobrih 7 odstotkov glasov volivcev).

STA / KMA


Spomnimo. Jamnik se je prejšnji torek nameraval udeležiti prednovoletne zabave inštituta v restavraciji Via Bona na ljubljanskem Viču. Avto je še parkiral in ga zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Ljudje, ki so ga našli, so najprej pomislili, da mu je spodrsnilo na spolzkem terenu, da se je hudo ranil pri padcu. Šele dežurna zdravnica naj bi na kraju dogodka ugotovila, da je bil ustreljen, neuradno dvakrat v glavo. Z reševalnim vozilom je bil kajpak takoj prepeljan v klinični center, kjer je po treh dneh izgubil bitko za življenje.

Pokojni doktor fizike je Kemijski inštitut vodil od leta 2008, z njim pa je sodeloval že vrsto let prej, od leta 2006 je vodil tudi znanstveni svet inštituta.

STA / KMA