Svet

Putin obtožil Zahod postavljanja novega zidu

STA
18. 12. 2014, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes obtožil Zahod, da je ustvaril nove delitve in zid v Evropi ter da se obnaša kot imperij, ki druge obravnava kot svoje vazale. Na letni novinarski konferenci pred iztekom leta je izrazil upanje v dogovorno rešitev ukrajinske krize.

Reuters
Vladimir Vladimirovič Putin je brez dlake na jeziku!

"Gre za virtualen zid, ki ga že gradijo," je odgovoril na vprašanje o konfliktnem vzdušju med Zahodom in Rusijo. Zahod je obtožil, da ustvarja nove delitve v Evropi s širjenjem zveze Nato proti vzhodu po padcu Berlinskega zidu.

"Bila sta dva vala širitve Nata. Protiraketni ščit blizu naših meja, ali ni to že zid? Naši partnerji so se odločili, da so zmagovalci, da so imperij in da so drugi njihovi vazali, ki jim morajo slediti," je še povedal in dodal, da kljub vsem poskusom Rusije, da bi sodelovala z Evropo in svetom, njeni zahodni partnerji še naprej postavljajo zidove. 

"Vedno bodo skušali medveda dati v okove. Morda bi ga morali pustiti pri miru. Mi samo branimo svojo suverenost in neodvisnost," je dejal. Zahod - pri čemer je še posebej izpostavil ZDA - je obtožil, da s sankcijami ne želi Rusije kaznovati zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim, ampak želi spodkopati njeno neodvisnost in pravico do obstoja.

Putin je ZDA je obtožil hinavščine, saj ima Rusija v tujini samo dve vojaški oporišči, ZDA pa jih imajo po vsem svetu.

Zavrnil je tudi kritike Zahoda zaradi preletov strateških bombnikov in vojaških ladij na mednarodnem območju. Dejal je, da ne napadajo nikogar in da Rusija zgolj ščiti svoje nacionalne interese. Ameriška letala so v 90-letih preletavale ves svet, sedaj pa ZDA v Evropi načrtujejo protiraketni ščit. Rusija takih poletov ne izvaja in ni agresivna, je dejal. Izpostavil je še, da ruski vojaški proračun znaša 41 milijard evrov, ameriški pa je skoraj desetkrat večji.

Stališče Rusije do Ukrajine je označil za pravilno, njeni zahodni partnerji pa se po njegovi oceni motijo. Obtožil jih je, da po strmoglavljenju proruskega predsednika Viktorja Janukoviča niso znali nadzirati novih proevropskih oblasti v Kijevu in da je zato v Ukrajini sedaj državljanska vojna.

Oblasti v Kijevu je obtožil, da na vzhodu Ukrajine proti proruskim separatistom izvajajo "kaznovalno operacijo". Konkretnemu vprašanju ukrajinskega novinarja o tem, koliko ruskih vojakov se bori na strani separatistov, se je izognil. Dejal je samo, da se na vzhodu Ukrajine borijo ruski prostovoljci, ne pa plačanci, saj ne prejemajo denarja. Na vprašanje o usodi proruskih regij na vzhodu Ukrajine pa je spomnil na načelo mednarodnega prava o samoodločbi narodov.

Zagotovil je, da ostaja trdno na položaju kljub slabim gospodarskim razmeram, saj je glavni dejavnik stabilnosti v državi podpora ljudi. Na vprašanje, ali namerava leta 2018 znova kandidirati za predsednika, pa še ni mogel odgovoriti, ker da je še prezgodaj.

Novinarska konferenca je trajala več kot tri ure, odgovoril pa je na vprašanja 39 novinarjev. Neposredno so jo prenašale tri televizijske in tri radijske postaje. Bila je sicer uro krajša od prejšnjih. Rekordno dolga je bila tista leta 2008, ko je na vprašanja odgovarjal štiri ure in 40 minut, so poročali ruski mediji.