Svet

Z ebolo okuženi zdravnik v ZDA v kritičnem stanju

STA/B.K.
16. 11. 2014, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zdravnik, ki se je v Sierri Leone okužil s smrtonosno ebolo in je v soboto priletel v ZDA na zdravljenje, je po trditvah bolnišnice v ameriški zvezni državi Nebraska zelo bolan. Po trditvah zdravnikov se trudijo, da bi rešili njegovo življenje.

Martin Salia, ki ima v ZDA stalno prebivališče, je v soboto po lokalnem času prispel v klinični center Univerze Nebraska. Po temeljiti preiskavi so zdravniki prišli do sklepa, da je v izredno kritičnem stanju.

Salia je sicer tretji pacient, okužen z ebolo, ki se je zdravil v tej bolnišnici. Ostala dva sta preživela.

V Liberijo je danes sicer prispelo 160 kitajskih zdravstvenih delavcev, ki bodo sodelovali pri prizadevanjih za zajezitev epidemije ebole v tej zahodnoafriški državi. Številni od teh zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev so po navedbah kitajskih oblasti v preteklosti sodelovali v boju proti sindromu akutnega oteženega dihanja (sars), ki je pred več kot desetimi leti povzročil svetovno zdravstveno krizo.

Kitajski zdravstveni delavci bodo delovali v 41 milijonov dolarjev vredni zdravstveni ustanovi za zdravljenje ebole, ki naj bi v roku desetih dni začela delovati s polno paro.

V osmih državah je doslej zaradi ebole po uradnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije umrlo skupno 5177 ljudi, zabeležili pa so 14.413 primerov okužbe s tem virusom.