Svet

Islamska država naj bi obglavila ameriškega humanitarnega delavca

B.K.
16. 11. 2014, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Skrajna Islamska država je v danes objavljenem videoposnetku zatrdila, da so obglavili ameriškega humanitarnega delavca Petra Kassiga. Gre za opozorilo Združenim državam Amerike zaradi njihove ofenzive proti džihadistom. 26-letnega Kassiga so skrajneži zadrževali že od lani.

Reuters

Na videoposnetku zamaskiran skrajnež stoji ob odsekani glavi in trdi, da je obglavil Kassiga. Za zdaj ni mogoče zagotovo potrditi, za koga v posnetku dejansko gre.

Na istem videoposnetku je prikazano tudi obglavljenje najmanj 15 moških, za katere Islamska država trdi, da so pripadniki sirskih režimskih sil. Na posnetku skrajneži žrtve prisilijo, da pokleknejo, nato pa jih z dolgimi noži obglavijo.

Kassig je sicer pomagal Sircem, ki so pred državljansko vojno bežali v Libanon in Turčijo. Nato pa se je odpravil pomagat v Sirijo na območja pod nadzorom sirskih upornikov. Tam je delal za humanitarno organizacijo Sera. Ugrabili so ga 1. oktobra lani. V ujetništvu se je spreobrnil v islam in prevzel ime Abdel Raman.

Islamska država trdi, da so brutalne usmrtitve talcev maščevanje za zračne napade koalicije pod vodstvom ZDA na džihadiste v Siriji in Iraku.