Svet

Objokana 21-letnica spregovorila o "najtemnejšem kraju na Zemlji"

J.P.
20. 10. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Enaindvajsetletna Yeonmi Park je v čustvenem govoru spregovorila o življenju v Severni Koreji, iz katere je pobegnila skupaj s svojo družino.

Kot je v soboto povedala pred zbrano publiko v Dublinu, državljani Severne Koreje živijo v stalnem strahu pred posledicami, ki bi jih doletele, če bi »prestopili navidezno črto«.

S svojo družino je pobegnila čez puščavo Gobi.

Severnim Korejcem je na voljo le en televizijski program, ki je, tako kot filmi, le orodje propagande. »Državljani so terorizirani. Ko sem odraščali, nisem slišala ničesar o ljubezni med moškimi in ženskami… Tam ni Romea in Julije,« je povedala Yeonmi. Pri devetih letih je prisostvovala javni usmrtitvi matere njene prijateljice. Razlog? Ogledala si je hollywoodski film. Že navsezgodaj se je naučila neprecenljivosti tišine, otroštvo pa je preživela v paranoji. Povedala je, da lahko v Severni Koreji vsakršna kritika oblasti pomeni zaporno kazen, mučenje ali smrt treh generacij ene družine.

Severnim Korejcem je na voljo le en televizijski program, ki je, tako kot filmi, le orodje propagande.

S svojo družino je pobegnila čez puščavo Gobi. Najprej jih je vodil kompas; ko se je ta pokvaril, so se morali zanesti na zvezde. »Bili smo se pripravljeni ubiti, če bi nas dobili pri pobegu,« je povedala Yeonmi. »Hoteli smo oditi kot ljudje.« Očeta je morala pokopati na skrivaj. Nadalje je spregovorila o posilstvu, pred katerim jo je kot trinajstletnico obvarovala mama. Posilili so njo.

Za zaključek je dejala še, da se mora svet manj obremenjevati z režimom njene države in bolj z ljudmi, na katere se pozablja.