Svet

Po Alenki Tanja?

Črt Kaker
8. 10. 2014, 06.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Iz malo znane javne uslužbenke prek mesta predsednice slovenske vlade do podpredsednice Evropske komisije, in to v pičlih dveh letih? Sanje vsakega politika, in to so bile v zadnjih mesecih tudi sanje Bratuškove. A te sanje je uničil izredno slab, nepripravljen in neprepričljiv nastop pred evropskimi poslanci. Tako se ji obeta vrnitev v domovino.

Nikola Miljković, Mateja Jordovič Potočnik/KMA, Mediaspeed

Neodločna, nekonsistentna, dolgočasna, ponavljajoča se, neprepričljiva je samo del kritik, ki so na nekdanjo slovensko predsednico vlade letele po včerajšnjem zaslišanju pred poslanci dveh odborov Evropskega parlamenta. Je že res, da so bili poslanci do Bratuškove zelo negativno usmerjeni predvsem zaradi političnih bitk znotraj Evropskega parlamenta, a to ne opravičuje njenega slabega nastopa.

Njen omejeni repertoar odgovorov je mnoge poslance spravil na rob obupa, družbena omrežja pa so preplavili kritični odzivi na račun njenega nastopa. »Ljubi bog. Prosim. Končaj. To. Zdaj,« je med drugim tvitnil Alisdair Gray. Kritikam se niso mogli izogniti niti evropski poslanci iz Slovenije. »Žal mi je, da se je tako izteklo, na trenutke je bilo mučno sedeti v dvorani in čutiti je bilo posmeh poslanskih kolegov,« je dejala Tanja Fajon (SD). Lojze Peterle (EPP) je dodal, da »kandidatka ni odgovorila na konkretna vprašanja, tudi njenega razumevanja boja za svobodo niso poslanci dojeli tako, kot si je želela«.

Reuters

»V ponedeljek si gotovo nismo utrdili ugleda v EU. Lahko smo videli in spremljali prenos, vsak si lahko ustvari svoje mnenje.« Zunanji minister Karl Erjavec

Poleg tega se je včeraj oglasila tudi protikorupcijska komisija (KPK). Iz KPK so namreč sporočili, da »komisija za preprečevanje korupcije 'postopka izbire evropskega komisarja' še ni zaključila, zato so ponedeljkove izjave Alenke Bratušek v zvezi z ugotovitvami komisije v omenjenem primeru prehitre in netočne«, s čimer so na laž postavili Alenko Bratušek, ki je pred poslanci dejala, da KPK v primeru njene kandidature ni ugotovila nikakršnih sumov korupcije. Za komentar trditev KPK smo povprašali tudi stranko Alenke Bratušek, a odgovora nismo prejeli. 

Že včeraj zvečer bi se sicer morala sestati koordinacijska skupina obeh odborov, ki sta zaslišala Bratuškovo, a je bila seja naknadno odpovedana, saj naj bi člani potrebovali več časa za analizo nastopa Alenke Bratušek. Tako so se sestali včeraj pozno zvečer, odgovor o tem, ali je Bratuškova primerna za predlagano funkcijo podpredsednice Evropske komisije, pa bo znan danes. A glede na izjave nekaterih vidnih bruseljskih politikov bodo evropski poslanci njeno kandidaturo popolnoma zavrnili.

Predsednik odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane (Envi) Giovanni La Via je namreč ocenil, da bodo poslanci verjetno zavrnili Alenko Bratušek ne le kot podpredsednico za energetsko unijo, ampak sploh kot članico Evropske komisije. Nobena politična skupina je namreč zares ne podpira, njen ponedeljkov nastop pa je bil slab. Bratuškovi je Italijan v krajšem intervjuju sicer očital, da njen nastop v ponedeljek »ni bil ravno dober« oziroma da je bila »zelo slaba«. Poleg tega, da ni ponudila jasnih zavez glede prihodnosti, je namreč naredila tudi več napak, tako formalnih, na primer glede Južnega toka, kot političnih in taktičnih, je pojasnil.

Wikipedia

Alenka Bratušek bo, če se bodo napovedi uresničile, že jutri začela pakirati kovčke za vrnitev v domovino. Pred hudo preizkušnjo bo tako postavljen predsednik komisije Jean-Claude Juncker. Ta bo namreč moral predlagati novega kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. Tako po bruseljskih kuloarjih že krožijo govorice, da naj bila Tanja Fajon prva Junckerjeva zamenjava.

»Žal mi je, da se je tako izteklo, na trenutke je bilo mučno sedeti v dvorani in čutiti je bilo posmeh poslanskih kolegov.« Evropska poslanka Tanja Fajon

Fajonova je za Svet24 dejala, da omenjenih govoric oziroma ugibanj v tem trenutku ne more komentirati. »V vsakem primeru je treba najprej počakati na odločitev odborov, pristojnih za zaslišanje gospe Bratušek. Od tega izida bo odvisno nadaljnje dogajanje tako v zvezi s sestavo Evropske komisije na splošno kot tudi s slovenskim predstavnikom oziroma predstavnico v njej,« je še dodala Fajonova.