Svet

Na Dunaju naj bi rekrutirali džihadiste

G.G.
2. 9. 2014, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Islamski skrajnež z Dunaja Firas H., za katerim je razpisana mednarodna tiralica, trdi, da v islamskem centru v avstrijski prestolnici rekrutirajo borce Islamske države (IS). Mošejo, kjer sicer očitke ostro zavračajo, so avstrijske oblasti že vzele pod drobnogled.

Interpol
"Vse odgovore ima direktor islamskega centra v Floridsdorfu. Tam rekrutirajo borce za IS," je 19-letnik odgovoril na vprašanje televizije Puls4, kje se je sam radikaliziral.

Sredi avgusta je prišlo na dan, da Dunajčana s tunizijskimi koreninami išče Interpol. Med obtožbami na njegov računa sta članstvo v teroristični združbi in napeljevanje k izvedbi hudih zločinov.

Po pisanju medijev se Firas H. trenutno zadržuje v provinci Raka na severu Sirije, ki velja za utrdbo Islamske države. Od tam prek Facebooka redno poroča o svojih dejavnostih kot borec IS. Prek družbenega omrežja je televizija tudi opravila pogovor z njim.

V dunajskem islamskem centru njegove obtožbe zanikajo. "To je neumnost. Obsojamo IS in se distanciramo od njihovih pripadnikov in simpatizerjev," je sporočil tiskovni predstavnik centra, imam Salim Mujkanovic. "Ko vidimo, da nekdo zastopa radikalne ideje, obvestimo oblasti," je zatrdil v pisni izjavi in dodal, da tesno sodelujejo s policijo in zveznim uradom za zaščito ustave in boj proti terorizmu (BVT).

V slednjem so seznanjeni z očitki na račun islamskega centra, jepotrdil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Alexander Marakovits. Mošejo "opazujejo", je še dejal in potrdil sodelovanje s centrom.