Svet

Našli 'turškega Frankensteina'

G.G.
2. 9. 2014, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je odkrilo, kje naj bi se skrival turški zdravnik Yusuf Sonmez, ki je osumljen, da je izvedel več deset operacij v okviru domnevnega tihotapljenja z organi na Kosovu.

Po njihovih informacijah je Sonmez, ki je tudi na Interpolovi listi najbolj iskanih kriminalcev, do nedavnega bival v Amsterdamu. Pred nekaj dnevi pa naj bi zapustil Nizozemsko, poroča Kurir. Po nekaterih informacijah naj bi Sonmez lani odprl kliniko za transplantacijo organov v Južni Afriki.

Sonmez je prvoobtoženi v primeru trgovanja z organi na Kosovu. V prištinski kliniki Medicus, ki so jo zaprli leta 2008, naj bi revnim državljanom Rusije, Moldavije, Kazahstana in Turčije odstranjevali organe, ki so jih nato na črnem trgu drago, tudi za 90.000 evrov, prodajali bogatim bolnikom iz Kanade, Nemčije, Poljske in Izraela.

Sonmez je bil v Turčiji že večkrat pridržan zaradi nezakonitega presajanja ledvic. Leta 2005 se je za las izognil enoletni zaporni kazni, leta 2011 so ga zopet prijeli, vendar so ga hitro izpustili.