Svet

Papež beatificiral 124 korejskih mučenikov

STA
16. 8. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Papež Frančišek je danes v Seulu beatificiral 124 korejskih mučenikov, ki so bili v 18. in 19. stoletju ubiti, ker so se iz konfucianizma spreobrnili v krščansko vero. Pri maši na prostem je pred 800.000 verniki opozoril na vse večji prepad med bogatimi in revnimi v svetu in prve pozval, naj imajo posluh za "jok siromakov", ki jih obkrožajo.

Tudi mučeniki, ki jih je Frančišek danes razglasil za blažene, "bi lahko bili za vzgled nam, ki živimo v družbah, v katerih se ob velikanskem bogastvu tiho povečuje huda revščina in v katerih se jok revežev redko sliši".

Najbolj izstopajoči med mučeniki, ki so sedaj postali blaženi - stopnico pred svetništvom - je Pavel Yun Ju-Chung, izobraženi plemič, ki so ga oblasti leta 1791 usmrtile, ko je postalo znano, da svoje matere, prav tako skrivne kristjanke, ni pokopal v skladu s tradicionalnim konfucianskim obredom. Njegova usmrtitev je prinesla začetek pregona katoličanov, ki je v stoletju terjal 10.000 mrtvih.

"Vedeli so za ceno sledenja veri (...) in so bili pripravljeni na velike žrtve," je dejal papež med mašo, ki se jo je na velikem odprtem prizorišču pred vhodom v cesarsko palačo v Seulu po poročanju tujih tiskovnih agencij udeležilo več kot 800.000 ljudi. "Spodbujajo nas, da razmislimo, za kaj bi bili mi pripravljeni umreti," je še dodal papež.

Pri tem je ošvrknil tudi južnokorejsko družbo, ki je zaradi hitrega gospodarskega razvoja ena najbogatejših na svetu. Vendar pa je tudi država, v kateri je neenakost vse večja; skoraj polovica starejših ljudi živi v revščini.

K skromnosti je ponovno pozval tudi duhovnike in redovnike. Med popoldanskim obiskom redovnikov v centru Kotongne jugovzhodno od Seula je dejal, da so duhovniki, ki živijo v razkošju, hinavski. "Hipokrizija tistih posvečenih mož in žensk, ki pridigajo o skromnosti, a živijo kot bogati, reže v dušo vernikov in škoduje Cerkvi," je dejal Frančišek.

Približno 5000 redovnikov, kolikor se jih je zbralo v tem južnokorejskem katoliškem redovniškem centru, pa je pozval tudi, naj ohranijo čistost in se izogibajo vsakršnim spolnim skušnjavam ter "vsemu, kar bi lahko povzročilo ogorčenje in škandal drugim".

Med današnjo mašo v Seulu se je sicer papež spomnil tudi žrtev nesreče trajekta Sewol, v kateri je 13. aprila umrlo več kot 300 ljudi, večinoma šolarjev. Med procesijo se je Frančišek ustavil ob njihovih starših in molil skupaj z njimi.

Spomnil je tudi na razdeljeni Korejski polotok. Čeprav Severna Koreja ni dopustila, da bi njeni državljani lahko prestopili mejo in se srečali s papežem, je Frančišek vse Korejce pozval, naj se imajo za eno družino. Upanje leži v jeziku, ki omogoča, da se stremi k združitvi nekega dne, k združitvi "brez zmagovalcev in poražencev".

Zgodovina krščanstva v Koreji je sicer precej samosvoja in edinstvena, saj ga niso vzpostavili evropski misijonarji. Ustanovili so ga korejski intelektualci, ki so slišali zanj konec 18. stoletja prek literature, ki je v deželo prišla prek Kitajske, in razvili lastno krščansko skupnost.

Katoliška cerkev je v Južni Koreji med najhitreje rastočimi verstvi. V zadnjih 25 letih se je število vernikov praktično podvojilo in po ocenah je katoličanov že 11 odstotkov vseh Južnokorejcev. Vsako leto naj bi v krščansko vero prestopilo kar 100.000 novih vernikov, še poročajo tuje tiskovne agencije.