Svet

V Madridu okuženi z ebolo

U.K.
7. 8. 2014, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

75 letnik je trenutno v strogi karanteni, zdravniki pa se trudijo, da bi mu rešili življenje.

Arhiv Svet24
A čeprav gre za daleč najhujši izbruh ebole doslej, je analiza podatkov sedaj vendarle razkrila pozitiven trend.

Miguel Pajares je španski duhovnik, ki se je okužil med zdravljenjem ljudi v Liberiji in je bil prepeljan v Madrid na zdravljenje. Poleg njega je prišla tudi nuna, ki sicer ne kaže znakov okužbe, a je prav tako v karanteni. Miguel je prva okužena oseba, ki je bila prepeljana v Evropo na zdravljenje, pripeljali pa so ga z vojaškim letalom. Duhovnika bo zdravilo 12 medicinskih delavcev, ki so posebej pripravljeni na tovrstno zdravljenje. Tiskovni predstavniki bolnišnice so povedali, da pri pacientu ni krvavitev, kar je dober znak, saj kot kaže bolezen še ni napredovala.
V Liberiji je izredno stanje zaradi epidemije ebole. Dva ameriška državljana, ki sta se okužila sta prejela eksperimentalno zdravilo in njuno stanje naj bi se izboljševalo, zato so zahteve, da bi zdravilo poslali v Afriko čedalje glasnejše.
Medtem pa se bodo na posebni konferenci v Ženevi sestali virologi in strokovnjaki ter se odločili ali bodo razglasili izredno stanje po vsem svetu. Veliki letalski prevozniki so že odpovedali lete v Afriške države, kjer so zaznali izbruhe.