Svet

Na Poljskem odpustili direktorja bolnišnice, ki je zavrnil splav

STA/ mv
10. 7. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mestne oblasti v Varšavi so odstavile direktorja bolnišnice, ki v tej ustanovi ni želel opraviti splava zaradi deformacije zarodka, pri čemer se je skliceval na ugovor vesti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Thinkstock

Tiskovni predstavnik varšavske županje, ki je ukazala odpustiti direktorja bolnišnice, je pojasnil, da zdravnik lahko zavrne opravljanje splava, bolnišnica kot javna ustanova pa ne. Žensko, ki je želela opraviti splav, so premestili v drugo javno bolnišnico, a šele po tem, ko je že potekel zakonsko določen rok, ko je splav še dovoljen. Otroka je donosila in ga rodila 30. junija. Novorojenček je imel hude deformacije glave, obraza in možganov in je v sredo umrl, poročajo poljski mediji. Splav je na Poljskem dovoljen le v primeru posilstva, incesta, deformacije zarodka ali ogrožanja življenja nosečnice. V prvih dveh primerih je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena do 12. tedna nosečnosti, v drugih dveh pa do 24. tedna. Kasneje je splav dovoljen le v izjemnih primerih, kadar je ogroženo življenje nosečnice. Varšavski nadškof Stanislaw Nycz je spričo odstavitve direktorja bolnišnice izrazil globoko zaskrbljenost in poudaril da gre za kršitev ustavne pravice do svobode vesti. "Gre za nevaren presedan, ki ne krši le pravic katoličanov temveč vseh ljudi. Zakonodajalec ne more prisiliti zdravnikov, da delujejo proti svoji vesti," je še dejal. Gibanja za zaščito pravic žensk pa odločitev mestnih oblasti zagovarjajo.

Tiskovni predstavnik varšavske županje, ki je ukazala odpustiti direktorja bolnišnice, je pojasnil, da zdravnik lahko zavrne opravljanje splava, bolnišnica kot javna ustanova pa ne.

Žensko, ki je želela opraviti splav, so premestili v drugo javno bolnišnico, a šele po tem, ko je že potekel zakonsko določen rok, ko je splav še dovoljen. Otroka je donosila in ga rodila 30. junija. Novorojenček je imel hude deformacije glave, obraza in možganov in je v sredo umrl, poročajo poljski mediji.

Splav je na Poljskem dovoljen le v primeru posilstva, incesta, deformacije zarodka ali ogrožanja življenja nosečnice. V prvih dveh primerih je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena do 12. tedna nosečnosti, v drugih dveh pa do 24. tedna. Kasneje je splav dovoljen le v izjemnih primerih, kadar je ogroženo življenje nosečnice.

Varšavski nadškof Stanislaw Nycz je spričo odstavitve direktorja bolnišnice izrazil globoko zaskrbljenost in poudaril da gre za kršitev ustavne pravice do svobode vesti. "Gre za nevaren presedan, ki ne krši le pravic katoličanov temveč vseh ljudi. Zakonodajalec ne more prisiliti zdravnikov, da delujejo proti svoji vesti," je še dejal.

Gibanja za zaščito pravic žensk pa odločitev mestnih oblasti zagovarjajo.