Slovenija

Nova mrliška vežica

L. Markelj/Dolenjski list
10. 7. 2014, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vaščani Tomažje in Ruhne vasi ter Stranj v škocjanski občini so več kot zadovoljni z novimi pridobitvami – skupaj z občino jim je uspelo priti do nove mrliške vežice pri cerkvi sv. Štefana v Tomažji vasi, do pokopališča zraven pa iz vasi pelje tudi nova asfaltirana, tristo metrov dolga pot. Vežica je bila že njihova dolgoletna želja, saj so do zdaj pokojniki do trenutka slovesa morali ležati doma.

L. Markelj/Dolenjski list

Vaščani Tomažje in Ruhne vasi ter Stranj v škocjanski občini so več kot zadovoljni z novimi pridobitvami – skupaj z občino jim je uspelo priti do nove mrliške vežice pri cerkvi sv. Štefana v Tomažji vasi, do pokopališča zraven pa iz vasi pelje tudi nova asfaltirana, tristo metrov dolga pot.

L. Markelj/Dolenjski list

Vežica je bila že njihova dolgoletna želja, saj so do zdaj pokojniki do trenutka slovesa morali ležati doma. Manjši, zapuščen in neizkoriščen objekt je pri cerkvici stal že vrsto let, zdaj pa so ga dozidali (to je bilo delo domačega izvajalca Janeza Lenarta) in nastala je nova, funkcionalna mrliška vežica s prostorom za pokojnika, sanitarijami in majhno kuhinjo. Priprav in dela s papirji je bilo veliko in škocjanski župan Jože Kapler se je na odprtju za sodelovanje in pomoč zahvalil vsem, ki so k temu pripomogli, med drugim se je zahvalil Župniji Bela Cerkev in župniku Jožetu Nemaniču. Slednji je obe pridobitvi – vežico in asfaltirano cesto (to je zgradilo novomeško podjetje CGP) – tudi blagoslovil.

L. Markelj/Dolenjski list

Mrliška vežica je stala okrog 40 tisoč evrov, od tega je občina prispevala okrog 32 tisočakov, ostalo krajani. Občina je poravnala tudi priključek za vodovod in elektriko. Asfaltiranje ceste do pokopališča je občino stalo okrog 25 tisoč evrov, in sicer iz naslova vzdrževanje cest. Pred dnevi je bilo tako na vrsti slavnostno odprtje novih pridobitev. Trak nove mrliške vežice sta med drugim prerezala župan Jože Kapler in domači gradbinec Janez Lenart.

L. Markelj/Dolenjski list

Harmonikarska družina Lenart iz Tomažje vasi je navdušila s svojim nastopom, zapeli so še ljudski pevci Stari prijatelji iz Dobrave. Veseli občani so ob koncu poskrbeli za pravo mini veselico pri gasilskem domu. S konji in lepo okrašenimi zapravljivčki so se gostje iz vasi odpeljali do cerkvice sv. Štefana in nove mrliške vežice. V škocjanski občini je namreč doma tudi konjereja.