Svet

Več mrtvih v letalskih napadih v Tikritu

STA
22. 6. 2014, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Iraške oblasti še naprej poskušajo zajeziti ofenzivo sunitskih skrajnežev na severu države. V letalskih napadih v mestu Tikrit, ki je od začetka tega meseca pod nadzorom borcev iz skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil), je danes umrlo najmanj sedem ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Reuters

Po poročanju državne televizije so bili letalski napadi usmerjeni na skupino skrajnežev, pri tem pa je bilo ubiti 40 skrajnežev. Po navedbah očividcev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, pa so letala napadla bencinsko črpalko v središču mesta, pri tem pa je umrlo sedem ljudi.

Borci skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil), pa tudi drugih organizacij, so v začetku meseca začeli ofenzivo na severu Iraka. Med drugim jim je uspelo zavzeti dve prestolnici provinc, drugo največje iraško mesto Mosul v provinci Ninive in Tikrit v provinci Saladin.

Iraška vojska je na začetku omahovala, v zadnjih dneh pa je po navedbah AFP izvedla odločnejše korake proti tej ofenzivi sunitskih skrajnežev.

Proti Isilu ukrepajo tudi v sosednji Siriji. Sirska letala so v soboto bombardirala območja na vzhodu države ob meji z Irakom, ki so pod nadzorom teh borcev. Pri tem je po poročanju tujih medijev umrlo ali bilo ranjenih več deset oseb.