Svet

V Afganistanu danes drugi krog predsedniških volitev

STA/M.J.
14. 6. 2014, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Afganistanu bo danes drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta za predsedniški položaj potegovala nekdanji afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah in nekdanji finančni minister Ašraf Gani Ahmadzaj. Abdulah je v prvem krogu dobil največ glasov (45 odstotkov), a ne dovolj za zmago.

wikipedia

Na drugo mesto se je z 31,6 odstotka uvrstil Gani Ahmadzaj.

Pred volitvami so nekateri znani Afganistanci že izrekli podporo Abdulahu, med njimi brat odhajajočega predsednika Hamida Karzaja, Mahmud Karzaj, ki je zelo vpliven v provinci Kandhar na jugu države, kjer Abdulah nima močnega zaledja.

Predsednik afganistanske volilne komisije Jusuf Nuristan je napovedal, da namerava volilna komisija končne neuradne rezultate objaviti 2. julija, uradne pa 22. julija. Karzaj se v skladu z zakonodajo ni smel potegovati za tretji mandat.

Nuristan je afganistanske volivce tudi pozval, naj se množično, tako kot v prvem krogu, udeležijo drugega kroga volitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prvem krogu volitev, 5. aprila, je od dobrih 12 milijonov volilnih upravičencev svoj glas oddalo sedem milijonov, kar je bistveno več kot na predsedniških volitvah leta 2009, ko je bila volilna udeležba okoli 30 odstotkov.

Talibani so tudi za drugi krog napovedali, da bodo poskušali na vse načine spodkopati volitve.