Zdravje

Zaradi zapletov pri porodu umre 800 žensk

STA/M.J.
14. 6. 2014, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Letošnji svetovni dan krvodajalcev, ki ga obeležujemo danes, je usmerjen k zagotavljanju varne krvi za varnost mamic. Kot poudarjajo na Rdečem križu Slovenije, je namen osrednje tematike dvigniti zavedanje o pomembnosti pravočasnega dostopa do varne krvi in krvnih pripravkov v vseh državah kot delu celovitega pristopa k preprečevanju smrti mater.

Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob današnjem dnevu krvodajalcev zato k pripravi načrta aktivnosti za zagotavljanje takšnih razmer pozvala vse države, nacionalne in mednarodne partnerje, ki delujejo na področju transfuzijske medicine in zdravja mater.

Države po vsem svetu vsako leto 14. junija obeležujejo svetovni dan krvodajalcev. Na ta način WHO širi zavedanje o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov ter se hkrati zahvali prostovoljnim krvodajalcem za njihovo nesebično pomoč pri reševanju življenj.

Zaradi zapletov pri porodu vsak dan umre kar 800 žensk. Skoraj vse te smrti se zgodijo v državah v razvoju. Več kot polovica smrti se zgodi v Podsaharski Afriki in skoraj ena tretjina v južni Aziji. Nevarnost smrti je največja pri mladoletnih materah do 15 let starosti.

Najbolj pogost vzrok smrti, obolevnosti in dolgoročnih posledic mater je huda krvavitev med in po porodu, ob tem pa dostop do varne in zadostne količine krvi ter krvnih pripravkov, kakor tudi racionalna in varna izvedba transfuzije še vedno ostajajo največji izzivi mnogih držav po svetu.

Letošnji globalni dogodek obeležitve svetovnega dneva krvodajalstva bo gostila Šrilanka, ki s pomočjo nacionalne transfuzijske službe intenzivno spodbuja prostovoljno in neplačano krvodajalstvo z namenom večjega dostopa do varne in zadostne količine krvi ter krvnih pripravkov. V ta namen bo danes osrednja prireditev potekala v Colombu - glavnem mestu te južnoazijske države.

Sicer pa so krvodajalci pomemben del zdravstvenega sistema tudi v Sloveniji, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Letno se pri nas s krvodajalstvom zbere nekaj manj kot 50.000 litrov krvi, s čimer je država samooskrbna na tem področju. Letno kri daruje okoli 62.000 ljudi, vsako leto na Zavodu za transfuzijsko medicino beležijo deset odstotkov novih krvodajalcev.

V Veržeju bo danes potekalo 25. vseslovensko srečanje krvodajalcev, ki se ga bo kot osrednji govornik udeležil tudi predsednik Borut Pahor.