Svet

Lavrov: V Ukrajini divja vojna!

STA/N.J.
14. 5. 2014, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da je Ukrajina na robu državljanske vojne, zato bo težko 25. maja izvedla svobodne in poštene predsedniške volitve. "Ko Ukrajinci ubijajo Ukrajince, je po mojem mnenju tako blizu državljanski vojni, da bližje ne more biti," je dejal v pogovoru za televizijo Bloomberg.

Reuters

Po njegovem mnenju vojna že poteka na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer uporabljajo tudi težko orožje. Zato po njegovem svobodnih in poštenih volitev ne bo mogoče izvesti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znova je ponovil stališče Moskve, da bi morali na okroglih mizah oziroma v dialogu za rešitev krize v Ukrajini, ki naj bi se začelo danes, sodelovati tudi uporniki.

"Verjamemo, da je za uspeh tega nacionalnega dialoga nujno treba zagotoviti enakopravno zastopanost vseh regij v Ukrajini," je dejal. To pomeni, da bi v dialogu morali sodelovati ne samo separatisti z vzhoda in juga države, ampak "tudi regije na zahodu, kjer imamo prav tako nekaj vprašanj, povezanih s samoodločbo manjšin", je dejal.