Svet

Nato pošilja dodatne okrepitve na vzhod

STA
16. 4. 2014, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nato je danes sporočil, da bo v odgovor na zaostrovanje ukrajinske krize v vzhodnoevropske članice poslal dodatne kopenske, zračne in pomorske sile. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je ob tem sicer izrazil upanje, da bodo četrtkova pogajanja v Ženevi prinesla politično rešitev krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

"Sprejeli smo vojaške ukrepe, za katere menimo, da so v tem trenutku nujne za zagotovitev učinkovite kolektivne obrambe. Kljub temu pa upamo, da bodo pogovori v Ženevi tlakovali pot za miroljubno in politično rešitev krize," je po srečanju z 28 članicami Nata dejal Rasmussen. V Ženevi bodo v četrtek po priključitvi Krima Rusiji dni potekali prvi neposredni pogovori med Rusijo, Ukrajino, ZDA in EU.

"V zraku bomo imeli več letal, v vodi več ladij, povečali pa bomo tudi pripravljenost na kopnem," je o napotitvi dodatnih sil na vzhod Evrope dejal Rasmussen, ki sicer ni želel razkriti dodatnih podrobnosti. "Te ukrepe bomo začeli izvajati takoj. V prihajajočih tednih in mesecih bodo sledili dodatni, če bo potrebno," je dodal.

Rasmussen je zagotovil, da so naznanjeni ukrepi popolnoma v skladu z mednarodnim pravom, Rusijo pa je ponovno pozval, naj iz meje z Ukrajino umakne svoje vojake in s tem pokaže, da ne podpira ekstremistov.