Svet

Molitve ob obletnici smrti posiljene Indijke

STA
29. 12. 2013, 22.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ob prvi obletnici smrti indijske študentke po večkratnem krutem posilstvu so se danes v Indiji tega tragičnega dogodka spomnili z bedenjem in molitvami. Tragedija je zanetila proteste po vsej državi, zato se tudi danes vrstijo pozivi k boljši zaščiti pravic žensk. Obenem mediji poročajo o novih primerih posilstev v državi.

Wikipedia
Zaradi brutalnih posilstev in neodzivnosti vlade, so v Indiji nedavno divjali množični protesti

23-letna študentka fizioterapije je umrla 29. decembra lani za posledicami brutalnega skupinskega posilstva na avtobusu v New Delhiju. Nanjo se je 16. decembra spravilo šest moških, medtem ko se je s spremljevalcem vračala iz kina.

Posilstvo in posledična smrt sta sprožila množične proteste ter razpravo o zaščiti in ravnanju z ženskami v Indiji. Ljudje so med drugim zahtevali strožje kazni za posiljevalce. Indijske oblasti so februarja spremenile zakonodajo in podvojile minimalno kazen za skupinsko posilstvo, kot najhujšo kazen pa uvedle smrtno kazen. Obljubile so tudi hitrejše sodne postopke in vzpostavitev baze podatkov o obsojenih posiljevalcih.

Štirim napadalcem je sodišče septembra izreklo smrtno kazen, mladoletnega udeleženca posilstva pa je obsodilo na tri leta zapora. Enega od odraslih obtožencev so še pred izrekom sodbe našli mrtvega v zaporniški celici, domnevno naj bi se obesil.

Svojci umrle so današnjo obletnico obeležili z verskim obredom v ožjem družinskem krogu v njihovem rodnem kraju na severu Indije. "Želimo se je spominjati na miren način, stran od žarometov," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal brat umrle.

V New Delhiju se je danes na začasno postavljenem spominskem obeležju ob objektu Jantar Mantar, kjer so pred letom dni potekali množični protesti, zbrala manjša skupina študentov in delavcev, ki so pozivali oblasti k nadaljnjim reformam v smeri boljše zaščite žensk in odprave nasilja nad njimi.

Po besedah odvetnice in borke za zaščito žensk Vrinde Grover so protesti ozavestili ljudi o problemu spolnega nasilja nad ženskami, ki v državi ni nobena redkost. Zmanjšala naj bi se stigmatiziranost in občutek sramu posiljene ženske. "A nasilje se še vedno dogaja, prav tako je še vedno pogosta nekaznovanost storilcev," je opozorila.

Po navedbah policije je bilo v New Delhiju letos do konca novembra prijavljenih skoraj 1500 primerov posilstva, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. "Številne ženske dvigujejo glas proti spolnemu nasilju," je dejala Groverjeva.

Kljub določenim izboljšavam v indijskih pregovorno počasnih, neučinkovitih in včasih tudi koruptivnih policiji in pravosodju še vedno prihaja do posilstev. Pred dnevi so indijski mediji poročali o posilstvu desetletne deklice v zvezni državi Chhattisgarh, ki naj bi jo posilil taksist, potem ko je odpeljal njeno bolno mater v bolnišnico.

V kraju Puducherry na jugu Indije pa je policija priprla dvanajst moških, ki so osumljeni večkratnega posilstva 21-letnice. Še trije osumljenci so na begu, med njimi naj bi bil tudi moški, ki je bil pred leti že obsojen zaradi posilstva. Takrat so mu prisodili tri leta zapora, kazen pa kasneje skrajšali na 18 mesecev v zaporu.