Svet

Eksplodiral komet

jp
6. 9. 2013, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Raziskava, narejena pred kratkim, je pokazala, da naj bi pred okrog 12.900 leti nad Quebecom v Kanadi eksplodiral komet oziroma meteor, z neba pa je deževal razbeljen drobir.

Ko je Kanado še prekrival led.

Znanstveniki so v raziskavi pridobili dokaze o trku z ledenim površjem. Z njo so zamajali tla kontroverzni teoriji o klimatski spremembi, imenovani velika zmrzal, ko je Zemlja iznenada prešla v ledeno dobo pred 12.900 leti.

Ohladitev je bila pripisana nenadnemu postanku morskih tokov v severnem Atlantskem oceanu, ki naj bi ga povzročila velikanska ledeniška poplava iz jezera St. Lawrence ali reke Mackenzie. Leta 2007 pa so znanstveniki predstavili teorijo, po kateri naj bi trk meteorja ali kometa oziroma ognjene krogle iz neba sprožil veliko zmrzal, čeprav ni bil najden noben krater primerne starosti. Prvotno so geokemični zapis predmetov sferične oblike domnevno povezali z virom – kometom ali meteorjem.

Takrat je Kanado prekrival kontinentalni led, podobno kot danes Antarktiko in Grenlandijo. Vseeno pa priznavajo, da delci še niso bili datirani, pridobljene kamnine pa ne izvirajo iz kraterja v bližini Quebeca, ki naj bi izviral iz časov velike zmrzali. Nadalje so ugotovili, da sferični ostanki niso prišli iz vesolja, četudi so produkt trka velike ognjene krogle s površjem, a ostajajo prepričani, da obstaja povezava z veliko zmrzaljo – le še krater morajo najti.