Svet

Vetrovi dosegajo do 500 km/h

jp
6. 9. 2013, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Približno vsakih trideset let, kolikor traja Saturnovo leto, se na Saturnu zgodi velikanska nevihta, ki seje kaos po severni hemisferi enega najlepših planetov našega osončja. Leta 2010 so astronomi opazovali šesto nevihto, ki se je kmalu razrasla do velikanskih razsežnosti – s petnajst kilometri širine je bila na Zemlji vidna tudi amaterskim astronomom kot velika bela packa na površju planeta.

Zgodijo se vsakih trideset let.

Z Nasinimi infrardečimi spektralnimi meritvami, ki jih je opravila sonda Cassini, in analizo infrardečih barvnih zapisov raziskovalcev z univerze Wisconsin-Madison, je Saturnova supernevihta pripomogla k razumevanju sestava planetove atmosfere v globinah, ki jih običajno zastirajo goste višinske meglice. In glavna ugotovitev: skupek delcev vrh velikega neurja je sestavljen iz mešanice treh snovi: ledene vode, ledenega amoniaka in neznane tretje sestavine, najverjetneje amonijevega hidrogensulfita.

Opažanja naj bi bila skladna z obstojem dveh oblakov drugega ob drugem, čeprav je verjetneje, da je posamezni oblak delcev iz dveh ali vseh materialov. To je tudi prvič, da so na Saturnu opazili vodo v obliki ledu. Raziskovalci domnevajo, da neurja te delce iz globin dvigujejo kot vulkan, s čimer postanejo vidni tudi zunaj atmosfere. Meglice so sicer tako goste, da je mogoče navedene sestavine opazovati le v času neviht. Znanstveniki so prepričani, da je Saturnova atmosfera nekakšen večplastni sendvič, z vodnimi oblaki na dnu, z oblaki amonijevega hidrogensulfita na sredi in z oblaki amoniaka na vrhu, tik po zgornjo troposfersko meglico neznane sestave, ki pokrije skoraj vse.

Nevihte so na Saturnu prvi opazili nedeljski astronomi – njegove nevihte delujejo tako kot podobni, a veliko manjši dogodki na Zemlji, kjer zrak in para potiska visoko v atmosfero, kjer nato nastanejo nevihtni oblaki. Vendar je ta proces na Saturnu veliko bolj mogočen in veliko večji, vetrovi pa lahko pihajo tudi s 500 km/h.