Svet

Odkrili 1200 let staro izgubljeno mesto

S.R.
16. 6. 2013, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Globoko v kamboški džungli je avstralskim arheologom uspelo veliko odkritje. Našli so 1.200 let staro izgubljeno mesto.

Newser
Ekipa je hitro odkrila tempelj in številne druge sledi mesta.

Odkritje pa ne bi bilo mogoče brez laserskih senzorjev imenovanih Lidar (kombinacija svetlobe ('light') in radarja), s pomočjo katerih so iz zraka opazili obrise mesta, ki so ga poimenovali Mahendraparvata. Instrument jim je omogočil, da so na lepem opazili celotno sliko mesta, za katerega prej nihče ni vedel, da sploh obstaja.

Mesto stoji na vrhu gore, pripadalo pa je nekdanjemu kmerskemu imperiju, ki je v jugovzhodni Aziji obstajalo med leti 800 in 1.400. Raziskovalci so se seveda takoj odpravili v samo mesto. Vodil jih je Lidar, spremljal pa jih je še nekdanji član zloglasnih Rdečih Kmerov iz Kambodže, ki mu je mina vzela nogo.

Ekipa je na kraju samem odkrila tempelj, sledi kanalov, celo serijo starodavnih slik in nenavadne gomile, za katere še ne vedo točno, čemu so služile. Ena izmed možnosti je, da gre za grobnice.

Damian Evans, direktor arheološkega centra za raziskave z Univerze v Sydneyju in vodja odprave je še povedal, da še ni jasno, kako veliko mesto je Mahendraparvata, saj je Lidar pokril le majhen del območja. Morda je to, kar je Evansova ekipa našla sedaj le majhen delček mesta, tako da jih na tem področju čaka še veliko dela.

Newser
Slika revolucionarnega senzorja Lidar, ki je omogočil odkritje.