Slovenija

Janez Janša 'oklofutan'!

PR
16. 6. 2013, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Janez Janša si pred intervjujem na nacionalni televiziji gotovo ni predstavljal, da ga bo dolgoletna novinarka Ljerka Bizilj potisnila v kot.

Reuters

Slab teden po famozni razsodbi v primeru Patria, v kateri so bile ključne osebe, z medijsko najbolj izpostavljenim Janezom Janšo vred, spoznane za krive, je slednji pred dnevi prišel na intervju z novinarko RTV Slovenije Ljerko Bizilj. Med pogovorom je vztrajno zavračal svojo krivdo v zvezi s prejemanjem provizije ob nakupu osemkolesnikov Patrie, odločno je zavračal tudi obsodbo sodnice, ki bi ga poslala za dve leti na hladno. Poudarjal je, da je žrtev rdečih političnih monopolov. Morda bi se na trenutke intervju gledalcem lahko zazdel celo povprečen in dolgočasen, če ne bi Biziljeva ob koncu dejala takole:

»Gospod Janša, takole bi rekla. Želim si, da če ste krivi, greste v zapor. Zaradi mene tudi do smrti. Enako naj ob krivdi velja za mojega sina ali mene. To si želim, a naj bo črno na belem. Predvidevam, da si tudi večina Slovencev želi, da je črno na belem. Jaz se z vami naslednjih 25 let res ne bi več na tak način ukvarjala.«

S temi besedami je novinarka presenetila gledalce, vidno pa je šokirala tudi Janeza Janšo. Vsekakor je intervju dosegel veliko odziva. Celotnega si je na spletnem portalu Youtube sicer ogledalo le nekaj čez 1000 ljudi, najbolj zanimivi del pa mnogo, mnogo več. Zato ne preseneča dejstvo, da ga je nacionalna televizija zbrisala zaradi 'zahtevka za avtorske pravice'.

Novinarka je nastopila ostro in neposredno in nedvomna dala misliti tako njemu kot sodni in politični srenji ter slovenski javnosti.

Ljerka Bizilj je bila zaradi intervjuja sicer deležna tako pohval kot tudi številnih kritik, zato se je v svoji televizijski kolumni na vse skupaj že odzvala. Predvsem je takole pozvala sodstvo: »Neodvisni ste, nihče ne sme vplivati na vas … Osebno poskušam vplivati na vas: delajte strokovno, dobre stvari za to državo in za vse nas! Naj bo dobro sodstvo temelj moje, naše države!«