Svet

Smo za nevihto Sandy krivi sami?

STA / S.R.
31. 10. 2012, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki še niso povsem prepričani, da so velike nevihte zadnjih let, kot je orkan Sandy, posledica podnebnih sprememb oziroma segrevanja ozračja, vendar pa so si enotni, da bodo nevihte v bodoče vse močnejše.

Ameriška tiskovna agencija AP navaja profesorja z univerze Princeton Michaela Oppenheimerja, ki je ob pogledu na posledice orkana Sandy pomislil na lastne raziskave. Pred osmimi meseci je namreč sporočil, da bodo nevihte, ki so nekoč nosile naziv "stoletne", poslej prihajale na dan vse pogosteje, na vsaka tri do 20 let.

Toplejše temperature dvigajo gladino morja in spreminjajo vzorce orkanov in New York je izjemno izpostavljen orkanskim poplavam. Gladina morja je danes pri New Yorku 30 centimetrov višja kot pred sto leti. Temperatura Atlantskega oceana pa se je v zadnjem stoletju dvignila za dve stopinji.

Atlantska sezona orkanov se zadnja leta začne bolj zgodaj kot prej in tudi traja dlje časa. Zadnji dve leti je bilo 19 oziroma 18 velikih neviht, ki so si zaradi tega prislužile ime. V preteklosti jih je bilo običajno le enajst. Letos jih je skupaj s Sandy 19, orkanska sezona pa bo trajala še mesec dni.

Znanstveniki kljub temu še ne najdejo neposredne povezave med spremembami glede orkanov in podnebnimi spremembami. Previdni so tudi politiki, čeprav opažajo spremembe. Newyorški župan Michael Bloomberg je dejal, da ni nobenega dvoma, da so nevihte v zadnjih letih močnejše kot prej. Guverner države New York Mario Cuomo pa je dejal, da vsak, ki trdi, da ni dramatičnih sprememb vremena, zanika realnost.