Klorpirifos-etil

Odpoklic kakija zaradi presežene vrednosti pesticida

D.K.
15. 10. 2023, 14.15
Posodobljeno: 15. 10. 2023, 14.45
Deli članek:

Odpoklici sadja se v zadnjem času kar vrstijo. Tokrat je na udaru kaki iz Španije. Potrošniki, ki so kupili neskladen kaki in ga še hranijo doma, naj ga vrnejo na mesto prodaje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je 6. oktobra v okviru uradnega nadzora v notranjem prometu odvzela vzorec kakija, pakiranega v zabojčkih, pri distributerju Limonera d.o.o. v Mariboru. Kot so navedli na spletnih straneh uprave, je bila v njem presežena vrednost klorpirifos-etila.

Potrošniki so na prodajnem mestu obveščeni o neskladnosti. UVHVVR v okviru uradnega nadzora spremlja izvedbo umika/odpoklica živila iz prometa, so v petek, 13. 10. 2023, še zapisali na straneh UVHVVR. 

Podatki o živilu: Serija / LOT: 2809. Poreklo: Španija. Dobavitelj: Ortopadova S.r.l., Padova, Italija. Mesto vzorčenja: Limonera d.o.o., Maribor. 

Kot navaja Delo, sta klorpirifos/klorpirifos-etil in klorpirifos-metil insekticida, s katerima v kmetijstvu zatirajo škodljivce na pridelkih, zlasti na sadju in zelenjavi. Ker pa povzročata poškodbe dednega materiala, delujeta toksično na živčni sistem ter imata lahko genotoksične in nevrološke učinke na razvoj otrok, je njuna uporaba v pripravkih za zatiranje škodljivcev v kmetijstvu od februarja 2020 v EU prepovedana.