Ministrica Šinko opozarja

Tako so nas hoteli zavajati trgovci

Žiga Kariž
23. 12. 2022, 10.36
Posodobljeno: 23. 12. 2022, 10.40
Deli članek:

Kmetijska ministrica Irena Šinko je predstavila najnovejše rezultate popisa cen živil v trgovinah in opozorila tudi na sporno prakso posameznih trgovcev.

Vanesa Jaušovec
Irena Šinko

Eden izmed ukrepov vlade za boj z draginjo je tudi uvedba spletnbega primerjalnika cen in popis cen živil pri trgovcih. Najnovejše rezultate je na današnji novinarski konferenci predstavila ministrica za kmetijstvo Irena Šinko. Kot je povedala so tokrat popis izvedli tudi v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

Splošna ugotovitev tokratnega popisa je, da se je povprečna vrednost najcenejše nakupne košarice osnovnih živil glede na prejšnji popis znižala in sicer za 2,16 % oziroma za 1,03 evra in znaša 44,16 evra. Analiza primerjave cen košarice z Italijo, Avstrijo in Hrvaško kaže, da je košarica v Sloveniji najcenejša in znaša 44,16 evra. Košarica je najdražja v Avstriji in znaša 66,37 evra.

"Če pogledamo primerjavo cen od začetka spremljanja ugotavljamo, da so cene košaric zelo različne. Ključno pa je, da se je cena najnižje povprečne vrednosti košarice osnovnih živil od začetka spremljanja cen do danes znižala za 5,74 evra. Menim, da bi bil brez tega ukrepa – primerjalnika cen - dvig cen zagotovo višji. Zato bomo s tem projektom nadaljevali tudi v prihodnjem letu.", je povedala ministrica.

Ministrstvo za kmetijstvo
Tako so se gibale cene živil pri posameznih trgovcih.

Kot smo pred poročali pred tedni obisk spletne strani primerjalnika ni navdušujoč. V mesecu novembru, ga je obiskalo le okoli 4000 Slovencev in Slovenk. A kljub temu daje rezultate in ga trgovci štejejo kot pomemben dejavnik pri odnosu do potrošnikov. O tem priča tudi dejstvo, da trgovci primerjave redno spremljajo, jih komentirajo kotz kaže pa se poslužujejo tudi spornih praks, da bi ustvarili boljši vtis. Tako je ministrica omenila, da so pri trgovcih opazili, da ob prihodu popisovalcev umikajo oznake z aakcijske ponudbe in na ta način znižane cene predstavljajo kot osnovne cene. "Gre za sporne prakse in tako početje bomo prijavili tudi inšpekciji.", je opozorila ministrica.

Dodala je, da se projekt seli na samostojno spletno stran in ne bo več gostoval na spletnih straneh nasasuperhrana.si, poleg tega pa naj bi po novem letu projekt nadgradili še s pregledom cen trgovcev, ki dobrine ponujajo preko spleta. Za nadgradnjo proekta so že izvedli dve javni naročili v vrednosti po 40.000 evrov. 
 

Profimedia
Košarica osnovnih živil se je malce pocenila.