Ogrožen ali ne?

FOTO: Neupravičen vik in krik zaradi službenega policijskega psa?!

P.Š.K. / Novice Svet24
13. 6. 2018, 19.30
Deli članek:

Opozorili ste nas na dogajanje izpred nekaj dni, ko naj bi v Škofji Loki mimoidoča opazila psa, zaprtega v razgretem policijskem vozilu. Je bilo ravnanje mož v modrem z živaljo neodgovorno?

PU Kranj
Gospa iz Škofje Loke se je zbala, da je pes v prevročem vozilu in zato v nevarnosti.

STA
Službeni pes ni bil v nevarnosti.

Bralci ste se na nas obrnili z zgodbo, ki se nanaša na sporno dogajanje v okolici Ljubljane, natančneje v Škofji Loki. Pred tamkajšnjo policijsko postajo naj bi gospa v parkiranem policijskem vozilu opazila službenega psa v okoliščinah, ki so se ji zdele nevarne. 

Ženska se je namreč zbala, da je v vozilu za štirinožca prevroče, zato je pristopila k policistoma, ki sta bila v bližini, in izpostavila svojo skrb, nato pa je menda z njune strani doživela posmeh.

Imel je klimo

Ali se je incident res zgodil in kakšno je njegovo ozadje, smo preverili na Policijski upravi (PU) Kranj. Bojan Kos, ki tam skrbi za odnose z javnostmi, nam je povedal, da pes ni bil izpostavljen nobenemu dejavniku, ki bi mu lahko kakorkoli škodoval. Pojasnjuje, da je bil pes nameščen v specialnem vozilu policije, ki je namenjeno prevozu službenih psov.

»V tem vozilu je nameščena klimatska naprava, dodatno je v zadnji del vozila vgrajena ventilacijska naprava, hkrati pa so bila zaradi boljšega kroženja zraka delno odprta vrata prtljažnika. Vozilo izpolnjuje kriterije, ki jih določajo veljavni predpisi za prevoz živih živali. Temperatura v času dogodka je bila okoli 21 stopinj. Ob vročini in močnem soncu pa bi policist vozilo prestavil drugam; v senco ali garažo,« izpostavi Kos.

PU Kranj
Vozilo je opremljeno tudi z zračnikom.

Lahko se pritoži

Glede posmehovanja policistov tiskovni predstavnik PU Kranj pravi, da morajo biti odnosi uslužbencev policije do strank profesionalni. »Temeljiti morajo na spoštovanju človekove osebnosti in dostojanstva. Če oseba meni, da odnos policistov ni bil ustrezen, lahko uveljavlja nestrinjanje z njihovim dejanjem v obliki instituta pritožbe na postopek policista ali kot pripombo po predpisih o upravnem poslovanju. V obeh primerih jo napotujemo na Policijsko postajo Škofja Loka. Postopek bomo preverili,« so njegove zaključne besede.

PU Kranj
Transportno vozilo za policijske pse je opremljeno s klimatsko napravo.

Pozor na naslednje temperature:

Temperatura zraka:         Temperatura v vozilu po 30 minutah:

20

36

22

38

24

40

26

42

28

44

30

46

32

48

34

50

36

52

38

54

40

56