Slovenska košarica hrane

Koliko mora družina mesečno odšteti za najnujnejše

L.T./Novice Svet24
28. 5. 2018, 06.50
Posodobljeno: 28. 5. 2018, 08.14
Deli članek:

Slovenska košarica hrane je mesečni proračun, potreben za ustrezno oskrbo gospodinjstev s hrano.

Reuters
Levji delež družinskega dohodka odpade na nakup hrane.

Samska oseba za hrano potrebuje mesečni proračun 178 evrov, so zapisali raziskovalci. Družina z dvema odraslima osebama in dvema otrokoma bo medtem za hrano odštela 609 evrov. Če si pri tem privoščimo še kak izhod v restavracijo, ta dva mesečna stroška narasteta na 231 oziroma 828 evrov. Cene, ki so jih upoštevali v košarici, so bile zbrane predvsem s spletnih mest veleblagovnic in katalogov trgovin.

Precej bolj je obremenjena mati samohranilka z dvema otrokoma. Če hrano pripravlja doma, bo morala zanjo odšteti 420 evrov. Če si privošči še kak obisk restavracije, bo morala za nujne potrebščine odšteti vsaj 600 evrov.

Poleg proračuna, potrebnega za zdravo prehrano, košarica hrane vključuje tudi minimalni proračun za telesno dejavnost, ki v nacionalnih smernicah predstavlja splošno zahtevo za zdrav življenjski slog. Slovenska prehranska piramida priporoča zmerno telesno dejavnost najmanj 150 minut na teden, na primer pol ure petkrat na teden, ali intenzivno telesno dejavnost najmanj 75 minut na teden, na primer 25 minut trikrat na teden. Dejavnosti, vključene v ceno, so fitnes za moške, aerobika za ženske in klubski športi za otroke.

Prehranjujemo se nezdravo

Več študij o prehranjevalnih navadah slovenskega prebivalstva kaže, da se Slovenci pogosto nezdravo prehranjujejo. Glede na prevladujoči sedeči življenjski slog je energijska vrednost povprečnega obroka previsoka, obenem pa se uživajo prevelike količine enostavnih sladkorjev in maščob. To močno vpliva na pojavnost srčno-žilnih bolezni in raka debelega črevesa. Poleg tega je uživanje rib, sadja in zelenjave ter polnozrnatih žit premajhno, zdravstveni organi pa so zaskrbljeni tudi zaradi vnosa soli, ki presega priporočeno količino za več kot 150 odstotkov. V skladu z nacionalno raziskavo o zdravem življenjskem slogu se samo 30 odstotkov slovenskega prebivalstva prehranjuje zdravo ali večinoma zdravo.