Pogin

Bombek: Po 12 dnevih je to premalo

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
20. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Glede nadaljnjih ravnanj zdaj sledi posvet s strokovnjaki s področja okolja, ornitologije, veterine in kmetijstva tako doma kot v tujini.

STA
Prvi in največji pogin rečnih galebov (130 primerkov) so opazovalci ptic beležili 7. aprila, približno 10 so jih našli 8. aprila in okoli 20 11. aprila.

Potem ko so strokovnjaki za ptice na Ptujskem jezeru zabeležili okrog 160 poginulih rečnih galebov in so z nestrpnostjo čakali rezultate raziskave, je Nacionalni veterinarski inštitut podal končno poročilo vseh preiskav v zvezi z vzrokom pogina.

Neidentificirani strup naj bi bil še vedno prisoten v okolju.

POSVETOVANJE S STROKOVNJAKI

»Pogin ptic je posledica odpovedi vitalnih organov, ki je verjetno posledica zaužitja toksične snovi, vendar pri kemijski analizi vzorcev jeter, prebavil in želodčne vsebine ni bilo ugotovljenih snovi, ki so akutno toksične za ptice in bi lahko povzročile pogin,« so zapisali. Vzroka pogina ni potrdila niti kemijska analiza, ki se je nanašala na pesticide, ki se danes ali so se v preteklosti uporabljali v kmetijstvu. »Za naprej se bomo posvetovali s strokovnjaki s področja okolja, ornitologije, veterine in kmetijstva tako doma kot v tujini. So pa do zdaj izključeni vzroki pogina galebov z vidika kožnih bolezni živali in uporabe fitofarmacevtskih sredstev,« so še navedli.

Youtube
Dominik Bombek: »Premalo intenzivno se ukvarjajo z iskanjem snovi, ki je botrovala poginu.«

SRCE IN ČREVESJE

V laboratoriju za kužne bolezni perutnine in ptic inštituta za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce menijo, da je bilo pri galebih najbolj prizadeto srce in črevesje, zmerno do močno pa tudi jetra, ledvice in srce. »Vzrok pogina pregledanih labodov je odpoved vitalnih organov, ki bi lahko bila povzročena z delovanjem toksične snovi. Ta se je najverjetneje resorbirala prek črevesne sluznice, ki je bila najbolj prizadeta. Skupne vzorce posameznih organov (možgani, jetra, ledvice, srce, črevesje, želodci in krvni strdek) in želodčno vsebino, te je bilo zelo malo, smo poslali na nadaljnje toksikološke preiskave,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Gabrijel Toplak
Rečni galebi so se vrnili na največje slovensko umetno jezero na Dravi pri Ptuju.

OBMOČJE NATURA

Na Ptujskem jezeru imata najpomembnejše gnezdišče v Sloveniji navadna čigra in rečni galeb, ki ju ornitologi uvrščajo v kolonijsko vrsto ptic, vezanih na velike reke in druga večja mokrišča.

PREPOČASI IN NEUČINKOVITO

Dominik Bombek, koordinator za izobraževanje in stike z javnostjo DOPPS, pa meni, da so kljub raziskavam še vedno na začetku. »Vemo, da ne gre za pogine zaradi virusa, ovrgli so fitofarmacevtska sredstva, našli so le snov tembotrion v vzorcu, ki je izstopal, a ta snov naj ne bi bila vzrok za zastrupitev galebov. Menim, da gre zadeva prepočasi, premalo intenzivno se ukvarjajo z iskanjem snovi, ki je botrovala poginu. Po 12 dnevih ne bi smeli razkriti samo rezultatov, da ovržejo sum na fitofarmacevtska sredstva in viruse. To je premalo,« poudarja Bombek in dodaja, da je snov očitno še nekje, saj so pred dnevi našli nekaj poginulih galebov, pa tudi laboda. »Z vso energijo in znanjem bi morali poiskati vzrok. Ampak očitno gre zadeva po nekem protokolu, ki je po mojem laičnem prepričanju prepočasen in neučinkovit,« je sklenil. 

Gabrijel Toplak
Na gladini je mogoče opaziti tudi račke.