Zahteve

FOTO: Stavka šolnikov dobiva na zagonu

B.K.
14. 3. 2018, 15.33
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 16.40
Deli članek:

Tokratno stavko šolnikov so pospremili protestni shodi po vsej Sloveniji. V šolah in vrtcih so kljub prekinitvi dela sprejeli okoli 8000 otrok.

B.K. / Svet24.si

Stavka v vzgoji in izobraževanju je bila tudi tokrat vidna na ulicah. Na 11 protestnih shodih po vsej Sloveniji se je zbralo skupaj več kot 15.000 ljudi, pravijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. V Ljubljani, je pred vlado na Gregorčičevi ulici protestiralo okoli 3000 stavkajočih in njihovih podpornikov.

B.K. / Svet24.si

Odnos vladne strani še bolj podžgal stavkajoče

Stavka dobiva na zagonu, stavkajoči pa so vedno bolj jezni, je na novinarski konferenci po koncu shoda v Ljubljani dejal glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Po doslej zbranih podatkih je stavkalo nekaj več kot 36.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, iz 45 zavodov števila stavkajočih še niso sporočili.

Stavka, za katero je še v ponedeljek veljalo, da bo prekinjena, se je sicer zgodila, ker vlada, kljub domnevno usklajenem stavkovnem dogovoru, tega tik pred zdajci ni podpisala. Stavkovni odbor, ki se je takrat pripravljal na izglasovanje prekinitve stavke, je na to vladno odločitev sicer čakal do pol desete večerne ure. Umik predloga je pri zaposlenih povzročil »upravičeno ogorčenje, ker se pač tako z ljudmi ne dela,« je dejal Štrukelj. Tovrstno ravnanje naj bi tudi podžgalo članice in člane SVIZ in ostale stavkajoče, da stavko še radikalizirajo.

B.K. / Svet24.si

Plače v javni upravi višje od teh v izobraževanju

Na shodu v Ljubljani so govorci sicer poudarjali, da so njihove plače vrednotene neustrezno, saj je kljub najvišji izobrazbeni strukturi v javnem sektorju povprečna plača v vzgoji in izobraževanju najnižja. »V zadnjih štirih letih je povprečna plača v zdravstvu in državni upravi rasla s 13 odstotki – od januarja 2014 do konca lanskega leta. V vzgoji in izobraževanju pa trikrat manj, 4,5 odstotka,« je na shodu dejal Štrukelj. »Rasla je počasneje od povprečne plače v državi.« »Zato ne moremo vsi dobiti enako, če želimo odpraviti problem razvrednotenja tega dela.«