Ek(s)celentno

Preplačana maketa umaknjena, prvi šef ostaja

G.G./STA
14. 3. 2018, 15.49
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 21.34
Deli članek:

Afera z maketo drugega tira se nadaljuje. Direkcija RS za infrastrukturo je obvestila agencijo za varstvo konkurence (AVK), naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi.

STA
Cerar in ministri v Kopru ob maketi drugega tira, ki jim je nakopala obilico težav.

Maketa drugega tira Divača-Koper je val razburjenja povzročila potem, ko so v ponedeljek v javnost prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je v torek pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane".

Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti, iz direkcije pa so zanikali tudi nekatere neuradne navedbe, da naj bi minuli teden dve uslužbenki direkcije zaradi tega primera že prejeli odpoved delovnega razmerja.

Iz direkcije so sporočili, da je informacija o domnevnih odpovedih napačna. Spomnili so, da je bil ob prvih ugotovitvah skrbnik pogodbe umaknjen s projekta, kar je že v torek zvečer na oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija povedal Topolko. Odpoved delovnega razmerja je medtem po pojasnilih direkcije lahko posledica ugotovljenih kršitev in ker interni postopek ugotavljanja okoliščin in dejstev še poteka, tovrstnih ukrepov ni možno sprejeti.

Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

Revizijo postopka lahko poleg AVK zahtevajo tudi drugi zagovorniki javnega interesa - Komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.