Uresničitev sanj

Letalske karte za pot čez lužo že "doma"

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
20. 2. 2018, 07.00
Deli članek:

Marku je še vedno mogoče pomagati z nakazili na račun Društva Maus – Društvo Maus, Kacova ulica 1, Maribor (IBAN SI56 6100 0000 7087 846, Delavska hranilnica, s pripisom za Marka).

Osebni arhiv
Amerike se zelo veseli in nič ga ni strah.

Pred 11-letnim Markom Aberškom, učencem petega razreda Osnovne šole Kamnica, ki se je rodil s srčno napako in deformacijo nog, zato ima za seboj že dvajset operacij, je tako rekoč novo življenje.

Osebni arhiv
Marko je sicer povsem običajen fant.

Še nekaj mesecev in z mamo Jožico namreč odpotujeta na Florido, kjer bo priznani kirurg dr. Dror Paley, ki je poleg številni slovenskih otrok operiral tudi Lano Beranič, poskrbel tudi zanj. Da bo Mark lahko hodil tako kot drugi, denimo njegovi vrstniki.

Osebni arhiv
Marka bo v Ameriko spremljala mama Jožica.

SKORAJ VSE JE UREJENO

Rehabilitacija po operaciji, v kateri mu bo kirurg najprej operiral levo koleno, da bo normalno funkcionalno, kasneje pa še desno, bo trajala do osem mesecev.

Seveda pa veselja ne more skrivati niti njegova mama. »Z mislimi smo že skoraj tam, kjer Marka čakajo še tri operacije,« poudari Jožica Aberšek in ponosno nadaljuje, da že imata letalske vozovnice na potovanje na Florido, kjer bosta kar šest do osem mescev. »Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je že nakazal denar za nakup vozovnic in s tem, lahko rečem, pokazal razumevanje. Treba jih je bilo namreč zagotoviti vnaprej. Tudi za stanovanje je poskrbljeno, je že rezervirano,« je razložila Jožica. Dodala je, da imata bolj ali manj že vse urejeno. Do takrat ju sredi maja čakata še ultrazvok njegovega srca v Italiji, kjer so mu maja lani vstavili umetno zaklopko, in zbiranje celotne zdravstvene dokumentacije.

Osebni arhiv
Po številnih operacijah zdaj lahko hodi z opornicami.

V ŠOLI JE PRIDEN

Akcijo zbiranja sredstev za Marka je mami Jožici, samohranilki, ki vseeno upa na pomoč dobrih ljudi, tako kot pri Lani omogočilo humanitarno društvo Maus.

Mama Jožica je pohvalila še šolo, saj gredo Marku zelo na roke. Med drugim sta se z njimi tudi dogovorila, da bo imel v šoli vse zaključeno do konca aprila. »Tukaj ne vidim težav, saj je priden in se dobro uči,« pravi Aberškova in doda, da je zaradi tega prav vesela, saj bodo za Marka vse operacije in kasneje še terapije precej naporne. Sicer pa naj bi mu dr. Paley najprej operiral levo koleno, da bo normalno funkcionalno, kasneje pa še desno. Ob tem mu bo naravnal nogo, potem stopala. Sledijo še mavec in terapije. In kaj pravi o tem Marko? »Amerike se zelo veselim in nič me ni strah. Dobro sem,« je bil redkobeseden in že odhitel naprej k igranju.