SPLETNI PRESTOL

Kralj je mrtev, naj živi Kral!

L.T./Novice Svet24
7. 2. 2018, 07.05
Posodobljeno: 7. 2. 2018, 09.12
Deli članek:

Kateri med slovenskimi politiki je in bo princ ljudskih src?

Instagram
Fotografija, s katero je Erjavec sprožil vihar. Šaljivi sebček pri katerem na glavi nosi kapo z napisom Karl je bil takojšen uspeh.

Konec januarja je zunanji minister Karl Erjavec brez večjega pompa odprl svoj instagram račun s selfijem, na katerem nosi volneno kapo z napisom Karl. A stvar ni šla mimo potiho. V le nekaj dneh je Erjavec pridobil več tisoč sledilcev. Nekateri med njimi so ga razglasili kar za kralja oziroma »krala« slovenskega instagrama.

Da je zadeva resna, je postalo jasno, ko je Erjavec objavil fotografijo sebe in zaskrbljenega Boruta Pahorja s pripisom: »Danes s predsednikom republike o aktualnem zunanjepolitičnem dogajanju. Ob odhodu je izrazil veliko zaskrbljenost, kdo bo 'kralj' instagrama.«

Instagram
Erjavec je objavil tudi posnetek zaskrbljenega Pahorja, ki da ga je pobaral ali Erjavec steguje prste po njegovem prestolu.

Novinarka Eva Košak, poznavalka družbenih omrežij, komentira, da sta resna akterja na instagramu za zdaj le Erjavec in Pahor. Ob tem ugiba, da sta edina, katerih račune upravlja profesionalna ekipa. Erjavec je namreč takoj ujel etiketo (kaj in kako) instagrama, kot bi na njem bil že star maček. Z le nekaj objavami je v enem tednu dobil blizu 3000 sledilcev, ugotavlja Košakova, »medtem ko se ostali trudijo, pa ne rata«.

V nasprotju z drugimi kandidati za kraljevski prestol se lahko Pahor in Erjavec obnašata bolj sproščeno. Prvi zaradi svoje funkcije, oba pa zato, ker sta v javnosti že sprejeta kot šaljivca.

Erjavec kljub temu za Pahorjem zaostaja za konkretno številko 50.000 sledilcev, vendar je to razlika, ki jo je očitno pripravljen zmanjšati. »Če povem po pravici, je moj cilj ugotoviti, ali lahko premagam Boruta Pahorja, ki pa je kralj instagrama,« je Erjavec za nacionalno televizijo v nedeljo potrdil svoje namere.

Instagram
Erjavec začenja svoj pohod.

Janša – redek primerek

Vendar pri tem prerivanju ne gre prerano odpisati prvaka desnice. Janez Janša je prvo fotografijo na instagramu objavil že pradavnega leta 2013, ko so se novega družbenega omrežja zavedali le mlajši uporabniki. Košakova kot primer dobre Janševe prakse navaja fotografijo njegovih otrok, na kateri se igrajo z vlakovno kompozicijo, h kateri je pripisal: »Zgradili smo Drugi tir. Brez aneksov in 200 mio € za deponije gradbenih tajkunov.«

Instagram
»Vse je vihar razdjal, narod pa zmerom stal...« je že pred leti napisal Janša, kot bi slutil kakšne premiki bodo stresli Instagram leta 2018.

»Janša se kaže kot nekdo, ki najbolj razume družbena omrežja. Ne objavlja pogosto, ampak ima ravno prav osebne in ravno prav 'družbenokritične' objave, da je zanimiv svoji publiki. Rad na primer objavlja prizore iz družinskega življenja in vleče vzporednice s politiko,« sklepa Košakova.

Med zanimivejše, na neki način hipsterske objave Janše spada tudi fotografija Applovega dlančnika. »Moj Newton iz 1994. Prvi komercialni predhodnik iphona in ipada. Redek primerek,« se glasi pripis, ki sporoča, kako je sicer konservativni politik bil »kul«, še preden je to zares postalo »kul«.

Instagram
Janša objavlja predvsem fotografije, ki izkazujejo njegovo možatost – mož v boju z naravo, bi lahko povzeli fotografijo, ko po žledolomu čisti poškodovana drevesa.

Košakova ocenjuje, da Janša razume, kaj od njega pričakujejo volivci – patriotizem, ki ga sporoča s fotografijami s svojih planinarjenj, tradicionalno družino in opozarjanje na družbene nepravilnosti.

Matjaž Nemec – ljubi manekenko, sledi manekenkam

S slabimi dva tisoč sledilci lahko med resne konkurente štejemo tudi najlepši obraz politične levice – Matjaža Nemca. Židani socialdemokrat zna življenje zajemati z veliko žlico, kar pokaže tudi na instagramu. Med objavami zagotovo izstopa sebček njegove žene Iryne Osypenko Nemec, kjer se na svoj poročni dan oba smehljata v prometno ogledalo.

Instagram

Pri tem lahko vsakomur, ki bi si želel na svojem instagramu ustvariti poznavalski izbor dolgonogih lepotic, svetujemo, naj pogleda in posledi kar profile, ki jim sledi Nemec. Lahko bi ga oklicali kar za kuratorja fotomodelov.

Visoko leta – Peterle

Med manj znane politike, ki uporabljajo instagram, pa spada tudi evropski poslanec Lojze Peterle. Njegova instagram etiketa sicer ni na najvišji ravni, a to mu ne vzame zanosa, saj na njem objavlja predvsem videoposnetke, kako visoko nad gorami pilotira športno letalo.

Instagram
Peterle med enim svojih visokoletečih podvigov, ki jih rad ovekoveči na Instagramu.

Družinski Tonin

V zadnjem mesecu pa je svoj račun odprl tudi Matej Tonin, poslanec in novopečeni vršilec dolžnosti predsednika Nove Slovenije. Instagram publike njegove prve objave še niso pretirano navdušile. Košakova opaža, da poudarja predvsem tradicionalne družinske vrednote – kako je soprog in oče dveh otrok. Patriotizem pa izraža s fotografijami lepot slovenske pokrajine, »s tem, kar je večini skupno«.

Instagram
logotip instagrama

Kaj in kako – instagram etiketa

Glede na ugotovljeno smo Košakovo povprašali, ali ima kak nasvet za politike, ki še ne premorejo karizme Erjavca in Pahorja. »Instagram je v osnovi omrežje, kjer komuniciramo s sproščenimi fotografijami, da se ljudem približamo. In neko 'formalno' izobraževanje ljudi o resnih tematikah ne more biti uspešno,« svetuje in dodaja da je vsaka fotografija lahko instagram material, če jo opremiš s pravim podpisom.

»Slika pove več kot tisoč besed,« je v predvolilnih mesecih ocenil trenutni kralj instagrama Pahor, »in z instagramom sporočam svoj značaj«, so bile njegove besede, ki bi si jih lahko zlato izvezel tudi kateri od njegovih izzivalcev.

Instagram
Pahor zaradi svoje sproščenosti trdno sedi na prestolu. S to fotografijo je »zlomil« slovenski internet. A na obzorju se kaže vihar, ga bo Pahor uspel preveslati s svojim malim supom?

Instagram
Redek primerek – je Janša pripisal k fotografiji svojega dlančnika, kot smo te naprave imenovali leta 1994.