zdravstvo

Cene zdravstvenih storitev gor, a več denarja za fizioterapije in nego

STA/B.K.
1. 2. 2018, 16.09
Posodobljeno: 1. 2. 2018, 16.12
Deli članek:

Ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc veseli, da je vlada v sredo potrdila splošni dogovor. S tem, ko je bil splošni dogovor sprejet januarja, bodo lahko izvajalci optimalno načrtovali in izvajalci storitve, je dejala. Splošni dogovor med drugim zvišuje cene zdravstvenih storitev za pet odstotkov, prinaša pa nekaj drugih novosti za bolnike.

STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Poleg višjih cen zdravstvenih storitev splošni dogovor širi program fizioterapije. Tako bo letos za fizioterapijo namenjenih milijon evrov več kot lani, poleg tega so spremenili obračunski model fizioterapije. Kot je dejala Kolar Celarčeva v izjavi za medije ob robu posveta Zveze društev upokojencev Slovenije o zdravstveni reformi, računajo, da bodo s tem prispevali k učinkovitejši obravnavi čim več bolnikov in k skrajševanju čakalnih vrst.

S splošnim dogovorom je predvidenih dodatnih 2,1 milijona evrov za povečanje programov zdravstvene nege v domovih za starejše, 16,6 milijona za enkratni dodatni program skrajševanja čakalnih vrst, vsem izvajalcem bodo namenili tudi 15 odstotkov več sredstev za informatizacijo.

Prav tako širijo program ambulante za kronično bolečino v okviru Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, zagotavljajo tudi boljše vrednotenje prvih nevroloških in revmatoloških pregledov.

Po navedbah ministrice s splošnim dogovorom tudi uvajajo sistem ePosveta, s katerim lahko družinski zdravnik po elektronski pošti prosi specialista v bolnišnici za nasvet glede bolnika, potem mu pa ta mora v 24 urah odgovoriti glede morebitne napotitve in zdravljenja.

Dejala je tudi, da se po novem možnost, da bo strošek pregleda, ki bo posledica strokovno neustrezne napotitve, obračunan zdravniku, ki je izdal napotnico. Ob tem je opozorila na veliko nepotrebnih napotitev na sekundarno zdravstveno raven, kar je tudi del težave predolgih čakalnih vrst.