Kazniva dejanja in korupcija

Nova sramota za UKC Ljubljana: zdaj je vpletena policija

T.L.
31. 1. 2018, 13.23
Posodobljeno: 31. 1. 2018, 17.40
Deli članek:

V času, ko se politika skuša domisliti načinov, kako bi od davkoplačevalcev "izmolzla" še kakšen dodaten evro za slovensko zdravstvo, so v UKC Ljubljana znova dokazali, da je očitno denarja v zdravstvu dovolj in so več kot polovico zdravstvenega materiala kupili kar mimo zakona o javnem naročanju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Potem ko je včeraj računsko sodišče v reviziji, lahko bi rekli, raztrgalo poslovanje UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 in ugotovilo pomembne kršitve zakona o javnem naročanju, danes sledi nadaljevanje: STA poroča, da je računsko sodišče zaradi suma kaznivih dejanj in korupcije policiji posredovalo revizijsko poročilo o poslovanju UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015.

Tomaž Vesel je povedal, da so ob tem naznanili osebe, za katere menijo, da so odgovorne: gre za generalne direktorje UKC v tem obdobju in zaposlene v nabavi. Po njegovih besedah je ključno razkritje tokratnega revizijskega poročila to, da je UKC Ljubljana v letu 2014 in 2015 okoli 54 odstotkov zdravstvenega materiala nabavljal mimo zakona o javnem naročanju. "To je skupaj naneslo okoli 70 milijonov evrov. To je podatek, ki je zelo zaskrbljujoč," je dejal. Ob tem pa je še povedal, da so imeli zelo velike težave pri pridobivanju dokumentacije v UKC, pa tudi pri razlagi te dokumentacije. Zato je tudi revizija trajala dlje časa. 

infografika Računskega sodišča RS
Ugotovitve so na računskem sodišču povzeli tudi v infografiki.

Vsekakor to ni prvo revizijsko poročilo z negativnim mnenjem, ki ga je bila deležna največja zdravstvena institucija pri nas. Na vprašanje STA, ali ta poročila sploh kaj zaležejo pri UKC, pa je Vesel ocenil, da se mu zdi problem kontinuiteta vodstev. "Težko je najti sogovornika, ki bi bil prisoten daljše časovno obdobje, ki bi se zavedal problema in bi ga bil tudi sposoben rešiti. Najbrž bi potrebovali večjo pozornost tudi sveta zavoda ali celo ustanovitelja. Smo na točki, ko bo to nekdo moral storiti. Upam, da bo to sedanje vodstvo," je dejal.

infografika Računskega sodišča RS
Ugotovitve so na računskem sodišču povzeli tudi v infografiki.

UKC odgovarja: Aktivirali bomo interni nadzor

Kot poroča STA, so na ministrstvu z zdravje pojasnili, da niso prejeli revizijskega poročila o nakupu medicinske opreme v UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015. Bodo pa pozvali svet UKC, naj o poročilu in odzivnem poročilu razpravlja in sprejme ustrezne ukrepe, so sporočili z ministrstva.

Kaj pa pravijo v UKC Ljubljana? V današnjem odzivu so potrdili, da so danes prejeli revizijsko poročilo računskega sodišča. "Poročila še nismo podrobno preučili, vendar lahko že sedaj potrdimo, da so nekatere ugotovitve računskega sodišča podobne ugotovitvam pregleda dokumentov in analiz, ki jih je v zadnjem mesecu opravilo novo vodstvo UKC Ljubljana, predvsem glede vrednosti in števila dobav mimo postopkov javnega naročanja.

Dodajajo, da bodo na poročilo podrobno v roku odgovorili. "Že sedaj pa lahko povemo, da bomo takoj aktivirali interni nadzor in aktivno pričeli odpravljati zaznane odklone s ciljem zagotavljanja učinkovitega pridobivanja in upravljanja medicinske opreme. Aktivnosti za odpravo nekaterih odstopanj sicer že tečejo, nekatera odstopanja pa so izrazito sistemske narave in jih ni mogoče odpraviti čez noč," v času, ko politika išče nove načine, kako bi od davkoplačevalcev "izmolzla" dodaten denar za zdravstvo, odgovarjajo na UKC Ljubljana, kjer očitno kroničnih težav z javnimi naročili ne zmorejo ali nočejo rešiti.