Zahteve

Stavkajoči pred vlado: "Za višje plače vsem, ne samo eliti"

G.G./sta
24. 1. 2018, 12.01
Posodobljeno: 24. 1. 2018, 13.43
Deli članek:

Udeleženci protestnega shoda, zbralo se je jih je nekaj tisoč, so se ustavili pred poslopjem vlade.

STA
Protestniki z "vladnimi lutkami".
Pred poslopjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je dopoldne na zboru delavcev, ki podpirajo stavko v javnem sektorju, zbralo več kot 500 zaposlenih različnih profilov v zdravstvu. S sindikalnimi predstavniki so glasno opozarjali, da je njihovo delo podcenjeno, in zahtevali enako plačilo za enako delo.

Cilj udeležencev protestnega shoda je vladno poslopje. Tam so se ustavili in izrazili svoje zahteve in poglede na družbene razmere.

Zbralo se je nekaj tisoč zaposlenih iz različnih delov javnega sektorja iz vse Slovenije. Od vlade v prvi vrsti zahtevajo izboljšanje plač in ohranitev enotnega plačnega sistema. 

Pisana druščina

Nekateri zaposleni, denimo v ljubljanskem kliničnem centru in na univerzah, so se že pred tem zbrali na posameznih lokacijah, od koder so se skupaj odpravili na shod. Prav tako so - opremljeni s transparenti, piščalkami in zastavami - od Doma sindikatov proti Gregorčičevi skupaj krenili nekateri vodje stavkovnih odborov in drugi predstavniki sindikatov, ki danes stavkajo.

Med stavkajočimi so zaposleni na univerzah, v vrtcih, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, cariniki, veterinarji in različne poklice v zdravstvu. Na shodu pa so se jim pridružili še nekateri, denimo zaposleni na obrambnem ministrstvu in vojaki, za katere sicer velja prepoved stavke.

Vlada o povišanju mase za plače

Vlada je ponovila oceno, da današnja stavka, kakor tudi vse napovedane stavke sindikatov javnega sektorja, niso upravičene. Masa za plače v javnem sektorju se je v zadnjih dveh letih povečala za več kot deset odstotkov, povprečna plača se je dvignila za sedem odstotkov, so navedli v uradu vlade za komuiniciranje.