Tajvanci izkoriščali Tajvance

FOTO: Zasužnjeni v klicnih centrih po Sloveniji

G.G.
23. 1. 2018, 13.52
Posodobljeno: 23. 1. 2018, 14.45
Deli članek:

Nejasnosti v primeru nezakonitih klicnih centrov odstira sporočilo specializiranega državnega tožilstva (SDT).

policija.si
Delovno okolje izkoriščanih tajvanskih državljanov.
Slovenski člani združbe so po navedbah Specializiranega državnega tožilstva delovali po navodilih vodje združbe, ki je v Slovenijo prihajal občasno, sicer pa je deloval in še vedno deluje iz Tajvana, kjer se tudi nahaja.

Kdo so glavni malopridneži? Tajvanci, ki pa so po navedbah SDT izkoriščali “svoje rojake”. Tajvanski državljani so bili iz klicnih centrov v Sloveniji prisiljeni klicati kitajske državljane in jih “nategovati”, da so jim nakazovali denar.

Kdaj se je začela ta podlost? Kriminalisti pravijo, da najmanj novembra 2015. Delovali so na osmih lokacijah v Sloveniji in dveh na Hrvaškem. Žrtve, nesrečne tajvanske državljane, so zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih z različnimi navodili, zahtevami in grožnjami prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra izvrševale kazniva dejanja goljufije, so pojasnili na SDT.

Tajvanci so bili v nezavidljivem položaju, postali so skoraj sužnji. Domov se niso mogli vrniti, saj so jim pobrali osebne dokumente in denar. Če so izrazili pomisleke nad početjem, jih je vodja hiše teroriziral – ena od metod kaznovanja je bila večurno stanje na določenem mestu, obrnjeni so bili k zidu. Če si je šef tako zaželel, jim je omejil tudi hrano in število ur spanja.

Šefi so imeli še druge metode. Prepovedali so jim medsebojno komunikacijo in omejili gibanje po hiši, še oken niso smeli odpirati. Dovoljenje so potrebovali celo za osnovne higienske opravke. Svojcem so po telefonu morali povedati, da je z njimi vse v najlepšem redu. Za nameček pa niso dobili niti plačila, čeprav so jih z obljubo dobrega zaslužka zvabili v Evropo.

policija.si
Bivalne razmere izkoriščanih Tajvancev.

Policija o izročitvi Kitajski

Slovenska policija je medtem sporočila, da je kriminalistično preiskavo samostojno pričela slovenska policija, še preden je steklo sodelovanje s tujimi varnostnimi organi. Glede na očitke, da Kitajski niso izročili marca 2017 prijetega kitajskega državljana, policija odgovarja, da “izročitev Kitajski ni bila možna”, saj da so “postopki izročanja v pristojnosti pravosodnih organov".

“Policija nima možnosti odločanja, ali bo žrtve – tuje državljane azijskega porekla – pridržala ali izročila, saj je njihov status posledica kvalifikacije kaznivega dejanja, ki je v pristojnosti državnega tožilstva, ki je tako odločitev sprejelo skladno z veljavno domačo in tujo zakonodajo,” še pojasnjujejo na policiji in dodajajo, da “policija nikakor ni posegala v celovitost Kitajske, saj je sledila zgolj operativnim potrebam mednarodne preiskave, s katero so bili pristojni kitajski organi tudi seznanjeni.”