Počasi se umirjajo tudi reke

Izza oblakov bo pokukalo sonce, obeta se lepa nedelja

S.R./STA
16. 12. 2017, 13.18
Posodobljeno: 16. 12. 2017, 13.22
Deli članek:

Padavine so zjutraj oslabele in nato ponehale, državo pesti le še manjše razlivanje nekaterih rek.

Profimedia

Padavine so zjutraj oslabele, po nižinah sta se menjala dež in sneg. Ponoči je v Novi vasi na Blokah zapadlo 16 centimetrov snega, na Jezerskem 13, v Velikih Laščah šest, na Vrhniki pa tri centimetre snega. 

Višina vode na poplavljenem območju Ljubljanskega barja se je ustalila, upočasnjuje se tudi zviševanje gladin na ojezerjenih kraških poljih. V manjšem obsegu se razlivata še reki Kolpa in Krka, kaže ob 12. uri posodobljeno opozorilo Agencije RS za okolje (Arso).

Vodostaj na ojezerjenem Planinskem polju in Cerkniškem jezeru se je v zadnjih 24 urah povišal za okoli 25 oziroma 10 centimetrov, danes pa se bo trend naraščanja zmanjšal. Gladine se bodo nekoliko povišale tudi na ostalih ojezerjenih kraških poljih na notranjskem in dolenjskem krasu.

Reka Kolpa se razliva na izpostavljenih mestih v spodnjem toku, vendar njen pretok že počasi upada. Reka Krka se v srednjem in spodnjem toku razliva v manjšem obsegu. Njen pretok se bo čez dan ustalil, kažejo posodobljeni podatki Arsa. Zjutraj se je v srednjem toku na običajnih območjih razlivala tudi reka Dravinja. 

Meteo.si

Prihaja sonce

Meteorologi napovedujejo, da se bo popoldne od severozahoda počasi pričelo jasniti. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija. Ponoči se bo zjasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. V nedeljo bo večinoma sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od 0 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija. V ponedeljek bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa se bo oblačnost od zahoda povečala. Po kotlinah osrednje Slovenije se bo zadrževala megla.

Ponekod še težave

V petek zvečer je bilo glede na podatke uprave za zaščito in reševanje še nekaj težav zaradi vremena. V Skornu pri Šoštanju se je na lokalno cesto čez Penk sprožil zemeljski usad in drevje. Cesto so zaprli, z ogledom in sanacijo pa bodo nadaljevali danes.

V Petrovčah v občini Žalec je podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče, ki so izčrpali približno pet kubičnih metrov vode.