Zimski vikend

FOTO: Po nižinah bo južni veter odnesel belino

G.G.
9. 12. 2017, 12.26
Posodobljeno: 9. 12. 2017, 12.30
Deli članek:

Sneženje je ponehalo. Po nižinah v notranjosti Slovenije je zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega. V nedeljo pa bo zapihal okrepljen veter južnih smeri, ki bo po napovedih meteorologov hitro pobral sneg.

STA
V Logatcu je zapadlo več kot 20 centimetrov snega.

V nedeljo bo sicer sprva precej jasno, čez dan se bo od zahoda znova postopno pooblačilo. Ob morju bo pričelo deževati, do osrednje Slovenije pa snežiti. Na severovzhodu bo večinoma suho. Zvečer in v noči na ponedeljek bo sneg po nižinah prešel v dež. Pihal bo okrepljen veter južnih smeri, ki bo po napovedih meteorologov hitro pobral sneg.

STA
Tako je ponoči pobelilo Ljubljano.

112 le za nujne primere

Zaradi težkega snega so se zjutraj ponekod pretrgali telekomunikacijski vodi, zaradi česar je motena oskrba z elektriko. Pristojne službe že odpravljajo težave pri dobavi električne energije. Uprava za zaščito in reševanje zato poziva občane, da klic v sili na številko 112 uporabljajo le za nujne primere.

Iz Elektra Maribor so sporočili, da je v petek nekaj pred polnočjo na območju Slovenske Bistrice prišlo do izpada oskrbe z električno energijo, zaradi česar je bilo prizadetih 12.000 odjemalcev. Težave so ponoči odpravili in ponovno vzpostavili oskrbo z električno energijo.

Moker sneg je namreč podiral drevje, podrta drevesa pa so na srednje in nizkonapetostnih daljnovodih povzročala prekinitve vodnikov in tudi podpornih drogov. Zaradi tega je prišlo tudi do prekinitev oskrbe z električno energijo na območju Pohorja, Kozjaka, Haloz in Slovenskih goric, prizadetih je bilo okrog 12.000 uporabnikov. "Do 11. ure je našim ekipam v zahtevnih razmerah uspelo odpraviti že 78 odstotkov izpadov," so še navedli.