NOV DAVEK

Nepremičninski davek že v naslednjem mandatu?

L.T.
30. 11. 2017, 19.45
Deli članek:

Pripravlja se podlaga za davek na nepremičnine. Vlada je v ponedeljek sprejela novelo zakona o evidentiranju nepremičnin. Zakrpali so več lukenj, zaradi katerih je ustavno sodišče leta 2014 razveljavilo zakon o davku na nepremičnine.

Bobo
Sprememba ZEN je le podlaga, davek pride v naslednjem mandatu.
ljučni za kakovostno množično vrednotenje bodo kakovostni podatki o nepremičninah, k čemur bo prispevala tudi novela zakona o evidentiranju nepremičnin, ki je prešla vladno sito in čaka, da jo potrdijo tudi poslanci.

Država bo z novelo Zakona o evidentiranju nepremičnin (ZEN) ustvarila enoten register, ki bo zagotavljal kakovostnejše podatke v javnih evidencah z namenom množičnega vrednotenja nepremičnin.

Iz urada vlade za komuniciranje so pri tem sporočili, da so spremembe in dopolnitve zakona usmerjene k doseganju temeljnega namena zemljiškega katastra. Izboljšali bodo lokacijske podatke stavb, za kar je predvidena uvedba nove geodetske storitve.

Do spremembe samo s strokovnim elaboratom

Lastniki objektov, starejših od leta 2003, so do zdaj bistvene podatke o svojih nepremičninah, na katerih temeljijo njihove posplošene tržne vrednosti, v register nepremičnin lahko sporočali in spreminjali na osnovi lastnoročne izpolnitve posebnega vprašalnika. Po novem bodo tovrstne podatke, denimo o površini ali resnični rabi stavbe, lahko popravili samo z elaboratom geodetskega podjetja oziroma projektanta.

V Geodetski upravi RS (Gurs) pravijo, da so do zdaj lastnike že trikrat seznanili s podatki o njihovih nepremičninah, kot jih beležijo v evidencah, in jim omogočili odpravo napak. Po novem spreminjanje tovrstnih podatkov ne bo več tako preprosto.

Če podatkov ne boste javili, jih bodo zajeli sami

STA
Premier Miro Cerar pripravlja podlago, vendar si novega davka pred zaključkom mandata ne upa uzakoniti.

Gurs dobiva dodatna pooblastila. Neposlušne lastnike, ki se ne odzivajo na njihove pozive za prijavo nepremičnin, zdaj ne bodo pooblaščeni vpisati le v register nepremičnin, temveč bo vpis romal tudi v kataster stavb. Na domu vas ne bodo obiskovali niti ne bodo merili debeline vaših sten. Informacijo bodo vpisali na podlagi tlorisa stavbe, zaradi česar bo vpisana neto površina precej višja od dejanske. S tem pa bo višja postala tudi posplošena tržna vrednost nepremičnine.

Pri novogradnjah ne bo registrskih lastnikov

Ko so pred dobrimi 10 leti popisovali nepremičnine, so anketarji v register nepremičnin vpisovali na podlagi izjav o lastništvu, ne na osnovi podatkov iz zemljiške knjige. Lastništvo, zabeleženo v registru, bodo zdaj uskladili z uradno evidenco.

To pomeni, da tisti, ki lastništva novogradnje ne bo vpisal v zemljiško knjigo, kot lastnik ne bo vpisan niti v register nepremičnin, ki je sicer javna evidenca.

O spremembah podatkov boste obveščeni

V skladu s sodbo ustavnega sodišča bodo imeli lastniki možnost ugovora ocenjeni posplošeni tržni vrednosti. O ugovoru bo razpravljala komisija, na njeno odločbo pa bo možna pritožba. Spremembe so potrebne, da bo mogoče te vrednosti uporabiti tudi v davčne namene.

Trenutno vas o spremembah, ki jih v register nepremičnin vpišejo državni organi ali upravniki, ne obveščajo. Na osnovi razsodbe ustavnega sodišča ob razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine pa vas bo Gurs po novem obveščal in to vsaj enkrat na leto. Po poročanju medijev gre predvsem za spreminjanje podatkov o komunalni opremljenosti zemljišča, njegovi dejanski rabi, prenovi strehe stavbe ...

Vse dejanske rabe bodo na enem sloju

ZEN bo vzpostavil poseben sloj kartografskih podatkov, na katerem bodo vse dejanske rabe prikazane skupaj. Tako bo mogoče pregledati, kje ležijo vodna ali kmetijska zemljišča in ali se rabe med seboj prekrivajo. Te podatke bodo v Gursu križali s podatki zemljiškega katastra, tako bo lahko vsak lastnik preveril, kolikšen delež njegovega zemljišča je kmetijskega, koliko pozidanega in kolikšen delež morda zaseda javna cesta.

Mrežo parcel bodo uskladili z dejanskim stanjem

Mreža parcel, ki je vrisana v zemljiškem katastru, se danes pogosto ne ujema z njihovim dejanskim položajem v naravi. Geodeti jih bodo poskušali uskladiti z dejanskim stanjem, pri čemer parcel ne bodo ponovno merili, ampak se bodo zanašali na matematične metode.