ZABAVA IN DRUŽENJE

Pokazali so, kje je čušpajs »doma«

Mojca Leskovšek-Svete, Dolenjski list
31. 8. 2017, 07.30
Deli članek:

Na dvanajstem tekmovanju v kuhanju kostelskega čušpajsa se je pomerilo devet ekip, štiri manj kot leto prej.

Mojca Leskovšek-Svete
Članica zmagovalne ekipe Nataša Letig Žagar je bila letos v ekipi z mamo Branko Letig, a so ji pri kuhi tudi letos pomagali otroci.

OD KOD IME ČUŠPAJS?

Ime čušpajs izhaja iz nemške besedne zveze »zu Speise« ali po naše »ob shrambi«, pove pa, da so gospodinje v jed dale vse tisto, kar so imele pri roki. Po besedah kulinaričnega mojstra Leona Pogelška je jed nastala v 19. stoletju. Ni izključno kostelska jed, saj naj bi čušpajs kuhali po celotni tedanji Avstro-Ogrski.

Poleg ekip iz Kostela in Kočevja se je letos tekmovanja, ki je tako kot zadnjih nekaj let potekalo na Izletniški kmetiji Padovac v Selu pri Kostelu, udeležila tudi ekipa iz Bele krajine. Eno izmed dvočlanskih kuharskih ekip s kuharjem in pomočnikom kuhanja pa sta sestavljala celo evropski poslanec Igor Šoltes in direktor upravne enote Ribnica Primož Bučan.

Nekateri udeleženci tekmovanja prihajajo na to edino kulinarično prireditev v Kostelu že nekaj let in zdaj dobro vedo ne le, kaj dati v jed, ampak tudi, kakšno mora biti pravo razmerje sestavin in kako kuhati, da bodo vse sestavine enake trdote. Svoje jedi so tako, kot je povedal kulinarični mojster Leon Pogelšek, pripeljali že do popolnosti.

Da pa bi tudi novinci na tekmovanju vedeli, za kakšno jed sploh gre, TŠD Kostel vsako leto v povabilu na tekmovanje objavi »recept«, po katerem je za pripravo čušpajsa za deset jedcev potrebno 70 dag ene vrste mesa, po 30 dag rdečega korenja in stročjega fižola, po 40 dag graha, svežega zelja, krompirja in mlade koruze ter olje, čebula, moka, sol, poper in začimbe po okusu.

Mojca Leskovšek-Svete
Drugo mesto je osvojil kostelski podžupan Aljoša Beljan, ki je kuhal z Anjo Dobrič v ekipi Domačija Jesenov vrt.

NI ENOTNEGA RECEPTA

Tekmovalci, ki so morali za vse sestavine pa tudi opremo za kuhanje poskrbeti sami, so za pripravo čušpajsa uporabili različno zelenjavo in začimbe, prav tako različno meso. S tem pa so dokazali, da je čušpajs jed, ki jo pripravlja vsak kuhar drugače in za katero tako v resnici ni enotnega recepta. Čeprav naj bi ga kuhali tudi drugod, so na letošnjem tekmovanju pokazali, kje je čušpajs »doma«. V preteklih letih se je namreč pogosto dogajalo, da so najbolje ocenjene čušpajse skuhali tekmovalci, ki niso iz Kostela, letos pa so vsa tri najvišja mesta osvojili domačini.

ZMAGA JE OSTALA DOMA

Po izboru strokovne komisije, ki ji že od samega začetka predseduje Leon Pogelšek, članici pa sta bili letos Marija Bauer in Brigita Jalšovec, je letos najboljši čušpajs skuhala ekipa Žaga-R Žaga pri Kostelu, za katero sta kuhali dolgoletna tajnica TŠD Kostel Nataša Letig Žagar in njena mama Branka Letig. Nataša je kuhala čušpajs tudi lani, in sicer s še mladoletno hčerko Veroniko Žagar, skupaj pa sta si kot ekipa Žagarjevi iz Ograje priborili tretje mesto.

Mojca Leskovšek-Svete
Moža, ki sta pri tekmovanju v kuhanju čušpajsa že od samega začetka: predsednik TŠD Kostel Stanko Nikolić (desno) in Leon Pogelšek.

Drugo mesto je osvojila ekipa Domačija Jesenov vrt, za katero je kot glavni kuhar kuhal Aljoša Beljan, sicer podžupan občine Kostel, pomagala pa mu je žena Anja Dobrič. Tretje mesto je pripadlo ekipi Izletniška kmetija Padovac, za katero sta pod budnim očesom stare mame Ane Padovac, ki z nudenjem prostora na njihovi domačiji v Selu pri Kostelu že leta omogoča izvedbo tekmovanja v kuhanju čušpajsa, kuhali sestri Diana in Rebeka Padovac.

Prve tri najvišje uvrščene ekipe je TŠD Kostel nagradil s pečenim jagenjčkom, vsi udeleženci tekmovanja, ki si ga je ogledalo okoli 200 ljudi, od katerih jih je 160 jedi tudi pokusilo, pa so prejeli diplome, predpasnike z napisom tekmovanja in zadnji ponatis knjige Kostelske drobtine.