Živali na zabavah

Brezplačni golaž in konj za glavno nagrado?

R.T.
26. 8. 2017, 12.05
Deli članek:

V nedeljo na prireditvi v Artičah.

Profimedia
Konj bo glavna nagrada na tomboli.

Na številnih dogodkih si ljudje še vedno zabavo "popestrijo" z živalmi. Julija je zavrelo ob fotografijah in videu s piknika ob Krki, kjer so konji "popestrili" dogajanje tako, da so jahači z njimi plavali po Krki, hkrati pa se je konja za rep držala druga oseba, ki jo konj vlekel za sabo. Na portalu ekonji.si so ob tem opozarjali, da lahko živali z vlečenjem za rep poškodujemo vretenca in hrbtenico. Organizator jim je menda dejal, da je šlo za popestritev na zasebnem pikniku ...

Kaj pa konji kot glavna nagrada? Tudi to nam v Sloveniji ni tuje, če nepoučeni le nekoliko pobrskajo po spletnih arhivih in preteklih prireditvah.

Tombola s konjem

Poleg golaža se bodo konji znašli v glavni vlogi to nedeljo v Artičah, kjer organizirajo blagoslov konj. Na veselici bo ob glasbi in golažu potekala tudi tombola. Glavna nagrada? Konj. Ali bo "zmagovalec" imel na voljo prostor, znanje in, nenazadnje, finančna sredstva, da bo lahko poskrbel za konja, ni opredeljeno. 

Na spornost tovrstnega dogajanja opozarjajo v društvu Animal Angels, društvo za zaščito in pomoč živalim sveta in njihovim skrbnikom. Preko facebooka pozivajo ljudi, da v elektronski pošti odgovornim sporočijo, da se s tem, da so živali nagrade na tombolah in srečelovih, ne strinjajo. Navajajo, da gre v tovrstnih primerih za kršitve zakona o zaščiti živali in jih zato pozivajo k ukrepanju.

UVHVV: Prepovedano podarjanje hišnih živali

Kaj pa o vsem skupaj pravijo na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin? Odgovarjajo, da Zakon o zaščiti živali ne prepoveduje podarjanja živali, to določilo je opredeljeno v Pravilniku o zaščiti hišnih živali in velja za hišne živali.

"Trenutno pri rejnih živalih podarjanje živali ni prepovedano, saj do sedaj podarjanje rejnih živali v različnih nagradnih igrah ni bilo prepoznano kot problematično področje, v smislu pojavnosti morebitnih hujših kršitev predpisov s področja zaščite živali," pojasnjujejo.

Zakon o Zaščiti živali (ZZŽiv) tudi ne prepoveduje uporabo rejnih živali na javnem zbiranju ali snemanju, pod pogojem, da jim je prihranjeno nepotrebno trpljenje in ne gre za prepovedano ravnanje iz 15. člena tega zakona (tj. zbadanje živali, stiskanje, natezanje, izpostavljanje živali ognju, vročim jedkim ali strupenim snovem, prisilno hranjenje, streljanje,... ) ter jim je zagotovljena oskrba v skladu z etološkimi potrebami glede na vrsto živali.

Veterinar ne more prepovedati podarjanja rejnih živali

Na upravi še dodajajo, da zakonodaja ne določa, da se živali ne sme podarjati, temveč določa pogoje oskrbe živali. S sprejemom skrbništva živali (ne glede na to ali jo je kupil ali dobil), je skrbnik dolžan zagotavljati ustrezne pogoje za žival katere je skrbnik.

Tako uradni veterinar ne more prepovedati podarjanja rejnih živali v nagradnih igrah, ker zato nima pravne podlage. Uradni veterinar lahko v skladu z Zakonom o veterinarskih merilih skladnosti (ZVMS) in ZZŽiv predpiše pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizatorji prireditve, ter nato te pogoje tudi nadzira.