Zadnji test

Bo to Cerarjeva zadnja jesen na čelu vlade?

žk
1. 8. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vladi se obeta izjemno napeta jesen. Koalicijo čakajo reševanje finančnih težav v zdravstvu, interpelacija zoper ministrico Milojko Kolar Celarc ter boj za drugi tir.

STA
Poleg domačih težav čaka predsednika vlade še urejanje odnosov s Hrvaško.

Že prvi dan po počitnicah bo odbor državnega zbora za zdravstvo nadaljeval drugo branje novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga konec junija prekinili tudi zaradi številnih dopolnil, ki so jih prejeli tik pred zdajci. Veliko razburjenja so povzročile pripombe zakonodajnopravne službe DZ. Odbor bo opravil še drugo branje novele zakona o pacientovih pravicah, do katere so kritični tudi v koaliciji.

Zdravstvo na udaru

Jeseni bodo morda na mizo prejeli dopolnjeni predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, čeprav tudi v koaliciji dvomijo, da bo ministrica Milojka Kolar Celarc s tem zakonom uspešna. V Desusu in SD pričakujejo, da bo šel zakon ponovno v javno razpravo, kar pa bi njegovo sprejemanje pomaknilo močno proti volitvam.

STA
Milojko Kolar Celarc čaka interpelacija.

Zopet boj za plače

Vlado čaka nadaljevanje pogajanj za odpravo plačnih anomalij, s plačami so nezadovoljni tudi vojaki in gasilci, ki so za jesen že napovedali proteste.

Ministrici sicer sive lase povzročajo še druge nakopičene težave v zdravstvu, pri čemer najbolj odmeva primanjkljaj javnih zdravstvenih zavodov, ki letos potrebujejo okoli 200-milijonsko finančno injekcijo. Vlada je na zadnji seji sklenila, da bo ministrstvo do konca avgusta pripravilo oziroma bo vlada sprejela načrt ukrepov za finančno in poslovno stabilnost javnih zdravstvenih zavodov ter za poplačilo zapadlih obveznosti.

Kolar Celarčeva se bo sicer septembra pred očitki zagovarjala na interpelaciji, ki jo je zoper njo vložila SDS. Do nje so kritični še v drugih strankah, tudi v SD in Desusu, v kateri so jo pozvali k odstopu. A v SD in Desusu poudarjajo, da je njen položaj odvisen predvsem od premierja, zato bo Kolar Celarčeva, če jo bo Cerar podprl, interpelacijo verjetno prestala. Tudi odstopiti ne namerava.

Odlašanje pri obrambni zakonodaji razjezilo SD

Napetost v vladi je prejšnji teden povzročilo cincanje pri obravnavi zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski, ki jima je koalicija prižgala zeleno luč, a ju premier Miro Cerar ni uvrstil na zadnjo sejo vlade pred počitnicami. Če zakonodaja ne bo uvrščena na prvo naslednjo sejo vlade, ki bo 31. avgusta, bo predloge v parlamentarni postopek vložila SD, sta ogorčena napovedala prvak SD Dejan Židan in ministrica za obrambo Andreja Katič.

Katičeva mora zaradi potrebne dvotretjinske večine v DZ za sprejem zakonodaje podporo iskati tudi v opoziciji. Čeprav odzivov še ni, pa je v SMC slišati dvome, da bo ministrici iz SD takšno večino uspelo dobiti.

Pod vprašanjem je tudi zakon o demografskem skladu, saj je v koaliciji precej konceptualnih razhajanj glede rešitev, zlasti glede vprašanja samostojnosti sklada. Ministrstvo za finance je predlog zakona sicer poslalo v javno obravnavo, a je očitno do uskladitve še daleč.

Bobo
Je koalicija dovolj trdna, da bo prestala burno jesen?

Erjavec pod pritiskom

Vlada se spopada tudi s težavami pri izvedbi investicije podjetja Magna Steyr, saj so okoljevarstveniki že napovedali, da bodo okoljevarstveno dovoljenje izpodbijali. 

Na prvaka Desusa Karla Erjavca naj bi pritisnili v stranki, češ da je popustil pri uveljavljanju njihovih stališč. A je v četrtek pojasnil, da je privolil v kompromis zato, da je lahko šel zakon naprej, kar je ključno. Erjavec računa, da bodo v parlamentarnem postopku v predlog vnesli svoje rešitve.

Referendum o zakonu o drugem tiru preizkus za vlado

Popočitniško obdobje bo zaznamoval tudi referendum o zakonu o drugem tiru, ki bo 24. septembra. Vlada bo v kampanji aktivna, a neenotna. Medtem ko je pričakovati velik angažma SMC in kljub nekaterim pomislekom sodelovanje SD, pa so v Desusu zaradi odprtih vprašanj napovedali, da v kampanji ne bodo sodelovali.