Poklicni gasilci

Življenja tvegajo za pičlih 660 evrov

žk
25. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vlada ne želi uresničiti vseh želja sindikata poklicnih gasilcev in je zaključila pogajanja o zvišanju plač. Gasilci so ogorčeni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pretekli teden so se na katastrofalno zaključila pogajanja med sindikatom poklicnih gasilcev in predstavniki vlade. Čeprav se obe strani strinjata, da je treba plače zvišati in odpraviti plačne anomalije, pa se je močno zataknilo pri določanju plačnih razredov za posamezna delovna mesta. Predlog vlade, ki so ga gasilci na mizo dobili nazadnje, je predsednik sindikata Aleksander Ogrizek ocenil kot podcenjujoč.

Plača ali mezda?

Gasilci v povprečju prejmejo 964 evrov bruto plače oziroma nekaj čez 660 evrov neto. Gasilec, s katerim smo se pogovarjali, nam je razkril: »Imam več kot deset let delovnih izkušenj, na mesec pa z vsemi dodatki za nedeljsko in nočno delo skupaj prejmem okoli 900 evrov. Ko sem po požaru v Kemisu čakal na pregled v zdravstvenem domu, sem se vprašal, ali je vredno?«

Sindikati, ki se z vlado pogajajo o odpravi plačnih anomalij, naj bi ta teden dosegli dogovor z vlado, višje plače pa naj bi se obračunavale že s prvim julijem.

Vlada krivi sindikate

Vlada krivdo za to, da gasilci še vedno nimajo višjih plač, vali na sindikat. Kot pravijo, so jim ponudili enako kot drugim primerljivim sindikatom. Kot pravijo, gre pri poklicnih gasilcih za poklicno skupino, primerljivo s policisti, in glede na dejstvo, da se plačni razred nobeni poklicni skupini v okviru pooblaščenih uradnih oseb ne povišuje za tri plačne razrede, tudi za gasilce to ni bilo sprejemljivo. Kot so še sporočili z vlade, gre za njihov zadnji predlog in so zanje pogajanja zaključena.

Gasilci pojasnjujejo

David Švarc, sekretar sindikata gasilcev, je pojasnil, da je dvig za tri plačne razrede nujen zaradi odprave anomalij in zaradi hierarhije, saj ne moreta biti v istem razredu, denimo, vodja gasilske skupine in gasilec specialist, ki je prvemu podrejen.

Poglejmo si še številke

Sporne so spremembe plačilnih razredov pri dveh delovnih mestih od enajstih. Na teh dveh delovnih mestih naj bi bilo zaposlenih vsega 90 ljudi. Če bi vlada upoštevala predloge sindikatov, bi jo to stalo dodatnih 150.000 evrov na leto. Kot nam je v pogovoru povedal gasilec, bi se njemu v tem primeru plačna osnova zvišala za 80 evrov bruto. Težko bi rekli, da gre za številke, zaradi katerih bi država propadla.

Protesti ali stavka

Člani sindikata poklicnih gasilcev so besni. Ponudbo vlade jemljejo kot žalitev. Za mesec september so tako napovedali, da bodo morda celo stavkali, zagotovo pa bodo organizirali protestne aktivnosti.  »Ne bodo lepe, to vam garantiram, ker norca se ne bo iz poklicnih gasilcev delal nihče,« je septembrske aktivnosti napovedal Aleksander Ogrizek.