Prikrivanje odvisnosti

Starša novorojenko "hranila" s protibolečinskimi tabletami

R.T.
25. 7. 2017, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Starša iz ameriške zvezne države Utah sta policiji priznala, da sta svoji novorojeni hčerki v bolnišnici dala protibolečinske tablete, da bi tako prikrila, da se je rodila odvisna od drog.

Utah county sheriff office
Colby Glen Wilde in Lacey Dawn Christenson.

29-letni Colby Glen Wilde in 26-letna Lacey Dawn Christenson iz mesta Elk Ridge sta svoji novorojeni hčerki na dan rojstva v usta dala v prah zdrobljeno tableto Suboxone, ki se uporablja za lajšanje bolečin in zdravljenje odvisnosti. Preiskovalci so pozneje ugotovili, da je Christensonova med nosečnostjo uživala velike količine mamil in drugih protibolečinskih tablet, ki jih je mogoče dobiti na recept. Posledično se je njena hči rodila kot odvisnica.

Resnica o dejanju tega nevestnega para je prišla na dan šele konec prejšnjega meseca, potem ko so Wildeja policisti prijeli zaradi tatvine v trgovini. Ko so ga pri kraji zasačili uslužbenci, mu je med begom do avtomobila njegova takrat tri mesece stara novorojenka najprej dvakrat padla iz rok, nato pa jo je porinil v naročje neznanca. Policiji je ubežnika vseeno uspelo ujeti. Tam so na podlagi starejšega naloga za prijetje prijeli tudi Christensonovo.

Medtem ko sta starša »počivala« v priporu, je njune tri starejše sinove, stare 2, 4 in 8 let, v začasno skrbništvo sprejel center za socialno delo. Policisti so nato med hišno preiskavo na njunem domu na različnih mestih, vključno z zibelko in ob otroški steklenički, našli številne pripomočke za uživanje mamil ter tablete Suboxone. Starša so na podlagi teh najdb obtožili še ogrožanja varnosti otrok. Testiranje prisotnosti drog je pokazalo, da sta najmlajša sinova, njun biološki oče je Wilde, v telesih vsebovala sledi metamfetamina, v telesu novorojenke pa so bile poleg metamfetamina prisotne še sledi heroina in morfija.

Skrbništvo nad vsem štirimi je pozneje prevzel biološki oče najstarejšega sina, nevestna starša pa sta se po tem, ko sta bila proti plačilu varščine iz pripora izpuščena, vrnila na stara pota. Le nekaj dni pozneje ju je po namigu, da doma še vedno uživata mamila, zopet obiskala policija in pri tem Wildeja ujela med kajenjem heroina, pri testiranju pa sta bila oba pozitivna na metamfetamin in opiate, zaradi česar sta se morala vrniti za zapahe.