Mobilna verzija
06:34 22. september 2017

Jure Leben o drugem tiru: Ne brez evropskih sredstev

J.P./STA Ljubljana
1 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Izvajanje aktivnosti na projektu izgradnje drugega tira teče po planu, je mogoče prebrati v izjavi državnega sekretarja Jureta Lebna.

Jure Leben

Državni sekretar Jure Leben Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Slovenija se je uspela prijaviti na razpis IPE Blending 2017 za evropska sredstva. Namenjena bodo za gradnjo sedmih tunelov na povezavi Divača-Koper, je v svoji izjavi zapisal državni sekretar Jure Leben.

Blending razpis je nov instrument, prek katerega Evropska komisija z nepovratnimi sredstvi Cefa dopolnjuje zasebno financiranje, financiranje v okviru naložbenega sklada EFSI in kreditiranje Evropske investicijske banke ali nacionalnih razvojnih bank.

»Prijavili smo se na razpis, ki predstavlja mešanje finančnih virov za evropsko sofinanciranje v višini 163.540.088 evrov. Skupna vrednost prijavljenih del znaša 545.133.626 evrov, delež sofinanciranja na razpisu pa je 30 odstotkov od upravičenih stroškov,« je še zapisal in poudaril, da se drugi tir v skladu s predlagano vizijo ne more graditi brez nepovratnih evropskih sredstev.

Zaenkrat so za pripravljalna dela pridobili 44,3 milijone evrov nepovratnih sredstev, sofinanciranje pa pomeni tudi, »da bodo vse faze izvedbe projekta potekale pod budnim očesom evropskih institucij za nadzor porabe sredstev«.

Naslednji sklop v okviru projekta izgradnje drugega tira, ki bo kandidiral za evropska sredstva iz Kohezijskega sklada preko nacionalnega operativnega programa za programsko obdobje 2014-2020, je za izgradnjo osmega tunela in dveh viaduktov. To bo opravljeno v letu 2018.

Značke: jure-leben , drugi-tir

Vaš prispevek