Sveta tkanina

Na torinskem prtu odkrili mučeniško kri

S.R.
17. 7. 2017, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Raziskovalci pravijo, da so na torinskem oz. svetem prtu odkrili sledi krvi, ki je nekdaj pripadala žrtvi mučenja. To torej govori v prid tezi, da so na prtu dejansko vidne poteze Jezusa, ki naj bi ga v ta kos blaga zavili po smrti na križu.

Profimedia
Sodobna različica obraza na prtu, ki je bila digitalno obdelana.

Slavni kos lanene tkanine, v katero naj bi bil po smrti na križu domnevno ovit veliki mučenik Jezus, ki naj bi umrl za naše grehe, kristjani po svetu že od nekdaj častijo kot sveto relikvijo.

Je na njem dejansko odtis obraza Jezusa Kristusa?

Mnenja so deljena tudi v stroki. Njegovo avtentičnost že leta proučujejo strokovnjaki po vsem svetu. Nekoliko bolj gorečni med njimi zdaj v novi raziskavi trdijo, da so v prtu odkrili prisotnost visokega deleža kreatinina in feritina, torej dveh snovi, pogosto prisotnih pri bolnikih, ki so bili podvrženi hudim telesnim travmam ali mučenju. S tem zavračajo tezo, da se je pri tem prtu nekdo preprosto poigral s čustvi kristjanov in nanj poteze zgolj naslikal. Ne gre za ponaredek, pravijo.

Profimedia
Torinski prt je kos lanene tkanine dimenzij 437x117cm, na katerem je slabo viden dvojni odtis moške postave. Dosti bolje kot odtisi telesa so na prtu sicer vidni sledovi požara iz leta 1532.

Zelo majhni delci, prisotni na laneni tkanini, pripovedujejo zgodbo velikega trpljenja, je dejal Elvio Carlino, raziskovalec na inštitutu za kristalografijo v italijanskem Bariju. Ti »nanodelci« so imeli »posebno strukturo, velikost in razporeditev,« pa je dodal profesor z Univerze v Padovi Giulio Fanti, ki pravi, da ti delci niso značilni za kri zdrave osebe ter da »prisotnost teh bioloških nanodelcev, ki so jih odkrili med poskusi, kažejo, da je moški, ovit v torinski prt, umrl nasilne smrti.«

Svoja nedavna dognanja in meritve so objavili v ameriški strokovni reviji PlosOne, članek pa opremili z naslovom “New Biological Evidence from Atomic Resolution Studies on the Turin Shroud,” poroča italijanski časnik La Stampa. V članku zavračajo tezo, da gre za srednjeveški ponaredek. Značilnosti teh delcev ne morejo biti posledica različnih nanosov skozi stoletja, trdi Fanti.

Wikipedia
Obris je postal razločnejši šele potem, ko so razvili negativ in ga digitalno obdelali.

»Do teh ugotovitev smo lahko prišli šele na podlagi nedavno razvitih metod na področju elektronske mikroskopije,« je pojasnil Carlino. Študijo so skupaj izvedli inštitut Istituto Officina dei Materiali v Trstu, inštitut za kristalografijo v Bariju in oddelek za industrijski inženiring z Univerze v Padovi.