Škoda

Da bo pred točo varen tudi vaš vrt

Lara Jelen
22. 7. 2017, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Toča letos neusmiljeno klesti po različnih krajih Slovenije. Ker se bodo v naslednjih dneh temperature znova dvignile, se lahko zgodi, da se bo spet pojavila. Če bomo nanjo pripravljeni, nam bo napravila manj škode.

Arhiv časopisa Svet24
Zaščitne mreže se med seboj razlikujejo po kakovosti. Zato v specializiranih trgovinah za kmetijstvo povečini prodajajo tudi dvojno pletene mreže proti toči. Te so malo dražje, a še bolj učinkovite.

Če imate svoj vrt ali vinograd in na njem pridno prigaran pridelek, je vredno razmisliti o nakupu zaščitne mreže proti toči.  Preverili smo, kje jih najdete in koliko boste morali odšteti zanje.

Zaščitnih mrež proti toči ni težko najti. Prodajajo jih v vsaki bolje založeni trgovini s tehniko, v kmetijskih zadrugah in tudi na spletu. Izgovor, da preprosto nimate časa za obisk trgovine, torej odpade. Tudi cena ni tako visoka, a se seveda dviga z vsakim dodatnim metrom.

Mreža za zaščito vinograda

Če imate vinograd, boste tako na spletni strani Mrežko za bočno zaščitno mrežo dolžine 1,2 x 250 metrov plačali 139 evrov. Mreža vašega grozdja ne bo zaščitila zgolj pred točo, temveč tudi pred ptiči in osami, čebelami ter drugimi letečimi insekti. Mreža pa grozdje obvaruje tudi pred visoko pripeko in ožganinami, tako je nakup vsekakor pametna izbira. Če boste mrežo kupili za vrt, je najbolje, da jo kupite kar na meter. Preden se odpravite nakupovat, izmerite svoj vrt, da boste vedeli, natanko koliko je potrebujete.

Napotki pri iskanju najugodnejše ponudbe

V trgovinah Merkur prodajajo zaščitno PVC-mrežo Tenax proti toči po 2,69 evra na meter. Gre za tkano mrežo iz polipropilena, ki je vozlana, se ne para in je odporna na nekatere kemične snovi, vremenske vplive in UV-žarke. Ugodnejšo ponudbo smo našli v trgovini Obi, kjer zaščitno mrežo prodajajo po evro na kvadratni meter. Na spletni strani agronet.si smo zasledili tudi ponudbo za nakup zaščitno mreže dolžine 6 x 1 meter po 4,29 evra.  Vendar pa tudi to ni najugodnejša cena, kar jo lahko najdete. Na spletni strani Vetisa namreč protitočne zaščitne mreže prodajajo po 0,56 evra na kvadratni meter.