Koroška dečka

Babičin odvetnik nadaljuje kazenski pregon

Gabrijel Toplak
8. 7. 2017, 20.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odvetnik Velimir Cugmas je na Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu vložil subsidiarni obtožni akt proti vpletenim pri odvzemu otrok

Arhiv Svet24
Odvetnik Marije Otorepec Velimir Cugmas je včeraj v Slovenskih Konjicah sklical tiskovno konferenco.

Novico, da je celjsko državno tožilstvo odstopilo od pregona socialnih delavcev in vzgojiteljic, ki so sodelovali v primeru koroških dečkov, je včeraj za Novice Svet24 potrdil odvetnik Velimir Cugmas, ki zastopa babico dečkov Marijo Otorepec.

NEPRAVILNOSTI PRI ODVZEMU

»Na pristojni naslov je bil vložen obtožni predlog oškodovanke kot tožilke,« je dejal Cugmas. Odvetnik se je odločil za subsidiarni pregon, kar pomeni, da kot pooblaščenec babice sam nadaljuje kazenski pregon. Oba dečka so, spomnimo, 30. marca 2016 iz vrtca odpeljali brez vednosti njunih starih staršev, pri katerih sta s soglasjem CSD Velenje začasno živela po nasilni smrti njune mame Lidije Škratek. Slednjo je v noči na 27. december 2015 ubil njen partner in oče dečkov Romeo Bajde.

sta

BABICE NISO OBVESTILI

Cugmas je vložil obtožni predlog na krajevno in stvarno pristojno Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu zoper devet oseb, ki so, dodaja, povezane z nepravilnostmi pri odvzemu koroških dečkov iz tamkajšnjega vrtca. Zasebni obtožni akt pa sta odvetnik in babica vložila zoper Lidijo Hartman Koletnik, takratno direktorico velenjskega CSD, ter delavki tega CSD Judito Podjaveršek in Vanjo Dino Dobovičnik, na CSD Slovenj Gradec pa proti takratnemu direktorju Juriju Šumečniku ter zaposlenima Barbari Lipnik in Joviti Pogorevc Merčnik. In tudi proti Ivici Vaukan, direktorici Vrtca Slovenj Gradec ter vzgojiteljicama Heleni Krejan Isak in Danici Kolar.

STORILCI IN NAPELJEVALCI

V obtožnem aktu je Cugmas med drugim navedel, da je Otorepčeva na tamkajšnji CSD vložila popolno vlogo za rejništvo že 21. januarja lani, a so dečka kljub temu nezakonito odpeljali iz vrtca in ju dali v še vedno neznano rejniško družino. »Babica uveljavlja kazensko odgovornost zoper vse vpletene oziroma utemeljeno osumljene tega kaznivega dejanja. Gre za osebe, ki so izdajale odločbe in jih niso pravočasno posredovale ali so otroka vzele brez ustrezne upravne ali sodne odločbe. Otroka lahko iz vrtca vzame samo oseba, ki ga tja pripelje. Če ni tako, oseba iz vrtca pri tem dejanju sodeluje in kazensko odgovarja. Tožimo neposredne storilce kot tudi udeležence oziroma napeljevalce in pomočnike,« je dejal Cugmas in zaključil, da kazniva dejanja v postopku očita osebam, ki so nevestno delovale v službi.

STA

BREZ SUMA ZA KAZNIVO DEJANJE

Ivan Žaberl, višji državni tožilec in vodja Okrožnega državnega tožilstva (ODT) v Celju, pravi, da je državno tožilstvo po preučitvi poročila in zbranih prilog, ki jih je na ODT Celje posredovala Policijska uprava Celje, sprejelo odločitev, da zavrže poročilo, ki ga je obravnavalo kot kazensko ovadbo. »Tožilstvo je ocenilo, da ni podan utemeljen sum, da so osumljeni storili kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti,« je poudaril Žaberl. Da je pristojno državno tožilstvo zavrglo kazenske ovadbe zoper navedene strokovne delavke, je potrdila Valerija Kidrič, direktorica CSD Velenje. Vložitve zasebnega obtožnega akta sicer ni želela komentirati, saj bo o tej zadevi, je dodala, presojalo pristojno sodišče. Urška Vollmaier, namestnica direktorja CSD Slovenj Gradec, pa na novinarsko vprašanje ni imela komentarja.