Uporaba zdravil

Je za lekarniško svetovanje res treba plačati?

Biba Jamnik Vidic /Zarja
12. 6. 2017, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nedavno je precej prahu dvignila novica, da v lekarnah po novem zaračunavajo svetovanje o uporabi zdravil.

Profimedia
Slika je simbolična.

Pa smo šli preverit. Znanko, po poklicu zdravnico, smo prosili, da nam pomaga sestaviti malce bolj zapleteno vprašanje, in z njim vstopili v tri lekarne na Gorenjskem.

»Oprostite, imate malce časa? Moj oče je star 85 let in jemlje celo vrsto zdravil. Trenutno ga še najbolj mučijo hude bolečine v sklepih. Zdravnik mu je najprej predpisal ketonal. Ker ima tudi težave z želodcem – prebolel je rano na želodcu – mu to zdravilo ni ustrezalo. Zato je zdravnik ketonal zamenjal z nekaj drugimi antirevmatiki, vendar je oče imel po vseh enake težave. Ugotavlja, da mu zdravila poleg tega, da mu dražijo želodčno sluznico, zvišujejo tudi krvni tlak. Zdravi se namreč tudi zaradi povišanega tlaka, hkrati pa jemlje še zdravila za preprečevanje strjevanja krvi. Obstaja zaradi kombinacij vseh teh zdravil kakšna možnost, da to pri njem privede do kakšne večje krvavitve? Kaj pa homeopatska zdravila? Bi si lahko pomagal tudi z njimi?«

V vseh treh lekarnah so se mi na vso moč posvetili. V eni so se z mano ukvarjali več kot 20 minut, v drugih dveh več kot 10. Dvakrat smo se pogovarjali za pultom, enkrat so me povabili v prostor, ki je bil malce odmaknjen od drugih, in mi ponudili, da se usedem. Ko smo se dodobra pogovorili o vseh zdravilih, ki jih oče jemlje, in o stranskih učinkih, sem jih začela spraševati še o možnosti zdravljenja s homeopatskimi zdravili. V eni od lekarn mi je gospodična razložila, da ni strokovnjakinja za to področje, in mi svetovala, naj oče pokliče v njihovo lekarno in se najavi za obisk. Na moje vprašanje, koliko bo moral za to svetovanje plačati, mi je odgovorila, da bo zastonj. V drugih dveh lekarnah sta farmacevtki po tistem, ko sem izrazila željo, da bi me podučili še o homeopatskih zdravilih, takoj poklicali za to področje usposobljeni kolegici. Po izčrpnem pogovoru smo obakrat prišli do enake ugotovitve: očetovo zdravstveno stanje je preveč zapleteno, da bi mu lahko zgolj v lekarni svetovali, katera homeopatska zdravila, če sploh, so primerna zanj. Obe sta me napotili na nadaljnji posvet z zdravnikom homeopatom. Čeprav so se z mano ukvarjali precej časa, v nobeni od lekarn od mene niso zahtevali, da bi jim za svetovanje kaj plačala.

Ali to pomeni, da Gorenjske lekarne tovrstnih storitev ne zaračunavajo?

»Svetovanje o pravilni, varni in racionalni uporabi zdravil ob izdaji zdravil na recept ali ob prodaji zdravil brez recepta poteka popolnoma enako, kot je potekalo do zdaj – brezplačno in v enakem obsegu,« razloži mag. farm. Romana Rakovec, direktorica Gorenjskih lekarn. »Uporabniki plačajo le v primeru, če želijo imeti osebno kartico zdravil in pregled uporabe zdravil. Vrednotenje storitve je urejeno na nacionalni ravni, kot je določila Lekarniška zbornica Slovenije. Pri nas pacientom storitvi za zdaj obračunamo s 50-odstotnim popustom, brezplačna pa je storitev farmakoterapijski pregled, ki gre v breme OZZ in ga plača ZZZS. To zahtevnejšo storitev izvaja klinični farmacevt za tiste paciente, ki jih k njemu napotijo zdravniki.«

Vrednotenje svetovanja je pripravila Lekarniška zbornice Slovenije. Miran Golub, mag. farm., iz Zbornice: »Pregled uporabe zdravil je na voljo v številnih lekarnah po vsej Sloveniji, z njim lekarniški farmacevti ponujajo celostno storitev pregleda pacientovih zdravil in drugih pripravkov za ohranjanje zdravja. V lekarnah, ki to storitev ponujajo, celostno obravnavo izvaja magister farmacije s pridobljeno kompetenco za izvajanje storitve pregled uporabe zdravil, takih farmacevtov je v Sloveniji trenutno 142.«

Kakšno je to svetovanje?

Storitev pregled uporabe zdravil poteka kot osebni pogovor med pacientom in magistrom farmacije, v njem strokovnjak poskuša s koristnimi nasveti zagotoviti, da pacienti bolje spoznajo svoja zdravila ter jih pravilno in ustrezno uporabljajo. Pacient se na pregled naroči, strokovnjak se pripravi in mu nato na posvetu predstavi možnosti, kako zdravila vplivajo na njegovo stanje in zdravljenje, predlaga ukrepe za odpravo težav ter da nasvete, kako ustrezno uporabljati zdravila in druge pripravke za izboljšanje zdravja.

Strokovnjak odgovori tudi na vsa vprašanja, povezana z uporabo prehranskih dopolnil, zeliščnih pripravkov, zdravil brez recepta, ter pojasni, kako na delovanje zdravil vplivajo pacientova prehrana, navade in življenjski slog. V praksi to pomeni, da vam svetuje, kako in s čim morate jemati zdravilo, ali lahko sočasno uživate prehranska dopolnila, kakšno je sovplivanje med zdravili, ki jih jemljete, kakšni so mogoči nezaželeni učinki, kako shranjevati zdravilo ... Storitev je še posebno priporočljiva za vse, ki uporabljajo pet ali več zdravil sočasno in/ali več odmerkov zdravil na dan, ko je takšen pregled zdravil še mnogo kompleksnejši. Ob koncu pogovora pacient prejme tudi osebno kartico zdravil, ki je namenjena boljšemu pregledu jemanja zdravil, priporočljivo pa jo je zdravniku predložiti tudi pri zdravniških pregledih.

Kakšna je cena?

Pregled uporabe zdravil traja od 20 do 30 minut in stane 27,59 evra. Vrednost je po protokolih določila Lekarniška zbornica Slovenije, vsaka lekarna pa se samostojno odloča o višini popusta. Pri osnovnem svetovanju ob izdaji zdravil v slovenskih lekarnah pa se, kot rečeno, ni nič spremenilo – lekarne ga ne zaračunavajo.