Kemis

Vrhničani, za vprašanja glede varnosti hrane na voljo dva strokovnjaka

T.L.
6. 6. 2017, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Analize so pokazale, da sta odvzeta vzorca živil (mleka in solate) skladna s predpisanimi mejnimi vrednostmi in ne predstavljata tveganje za zdravje ljudi, sporčajo iz UVHVVR.

Bobo
Dva strokovnjaka bosta na voljo občanom Vrhnike.

V sredo bo v prostorih občine Vrhnika začela delovati informacijska pisarna, kjer bosta neposredno na vprašanja prebivalcev odgovarjala strokovnjaka s področja varovanja zdravja in s področja varstva rastlin. Informativna pisarna bo do nadaljnjega odprta ob ponedeljkih od 9. do 13. ure in ob sredah od 13. do 17. ure.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v ponedeljek prejela rezultate analiz enega vzorca mleka, enega vzorca solate in pet vzorcev zemlje. Iz rezultatov je razvidno, da sta oba vzorca živil (mleka in solate) skladna s predpisanimi mejnimi vrednostmi in ne predstavljata tveganje za zdravje ljudi, sporoča UVHVVR. Vsi vzorci so namreč ocenjeni kot skladni in varni in zato je uprava sprostila sprejeti ukrep prepovedi dajanja v promet za solato in druge pridelke za kmetijsko gospodarstvo, kjer so bili vzeti vzorci in je doslej veljala prepoved.

Uprava je prejela tudi rezultate analiz odvzetih vzorcev zemlje, vzorci pa so bili odvzeti na kmetijskih zemljiščih, pri čemer se je vzorčenje izvedlo tako, da so zaradi potencialne površinske kontaminacije vzorčili samo zgornjo plast zemlje, so ob tem pojasnili. Rezultati kažejo, da v nobenem od vzorcev zemlje ni bila presežena kritična mejna vrednost, ki ni bila presežena za noben parameter. 

Za dioksine, furane in dioksinom podobne PCB-je mejna vrednost ni določena (nacionalno mejno vrednost imata Avstrija in Nemčija). Po podatkih ARSO so mejne vrednosti za dioksine v zemlji (kmetijska zemljišča) v Avstriji = 10 ng/kg in 50 ng/kg za otroške površine, v Nemčiji obstajajo mejne vrednosti za otroška igrišča in druge javne površine (od 50-100 ng/kg). Izmerjene vrednosti v Vrhniki so krepko pod temi vrednostmi in sicer 0,31 ng/kg.

V sredini tega tedna uprava pričakuje še rezultate analiz trave, na podlagi katerih bodo spremenili veljavne ukrepe. Sicer pa so v ponedeljek naročili še odvzem šestih sestavljenih vzorcev zemljin in treh sestavljenih vzorcev vrtnin, katerih rezultati analiz bodo podlaga za delovanje na področju varovanja zdravja v bodoče.